Steeds meer fake webshops in NL (deel 2) tamara 5 augustus 2014

Steeds meer fake webshops in NL (deel 2)

Leestijd: 3 minuten

Zoals beschreven in deel 1 van dit artikel, zijn banken terughoudend in het blokkeren van rekeningen zonder dat er aangifte van internetoplichting is gedaan. Juridisch blijkt dit voor banken vaak een probleem te zijn.Soms hebben katvangers niet eens door dat hun rekening wordt gebruikt door criminelen. Die lokken via advertenties thuiswerkers. Maar ‘om snel geld te verdienen’, moet er bijvoorbeeld speciale software op de computer van de thuiswerker geïnstalleerd worden. Het laat zich raden dat die software vooral oog heeft voor de bankgegevens. Die advertenties voor thuiswerken waren te vinden op sites als Speurders en Marktplaats, maar ook op de vacaturesite van het UWV: Werk.nl. De dienst heeft er een team op gezet om de echtheid van vacatures te controleren. Sindsdien is het aantal meldingen van fraude sterk teruggelopen.

De oplichters die via vacatures, advertenties op Marktplaats en nepshops voor tienduizenden euro’s incasseren vaak geen onbekenden. Jongens tussen de 18 en 25, vaak met een mbo-opleiding, afstudeerrichting ICT. Ze hebben allemaal een eigen functie in de organisatie. De één zorgt voor de bankpasjes, de ander maakt de webshop. De politie weet wie het zijn, maar het harde bewijs ontbreekt. “Wij kunnen mensen uit de tent lokken met valse mailtjes, maar die gelden bij de rechter niet als bewijs.”

Voorbeelden internetoplichting

400 euro voor Dixxons

Reactie van een gedupeerde op het forum van Opgeletopinternet.nl die bij Dixxons.com een Playstation wilde kopen.

‘Ik heb € 400 betaald voor een playstation 4 met Fifa Game. Is nooit geleverd. Verkoper reageert niet op mails en live chats. Zodra ik vraag naar de bestelling, verbreekt hij de chat. Inmiddels gezien dat het KvK nummer (Kamer van Koophandel, red.) op de site van de echte Dixons is, met één x, en dat er al legio klachten over deze club zijn.’

(Geplaatst op 19 juni 2014)


Ongewild katvanger

Wie een kopie van zijn identiteitsbewijs opstuurt, kan zomaar katvanger zijn voor criminelen. Met een kopie van een paspoort is het eenvoudig een nieuwe bankrekening te openen.

‘Ik ben vandaag zo stom geweest mijn id en bankpas op de foto te zetten en te mailen naar de koper van mijn iPhone 5. Ze vroeg mij om een id om zeker te weten dat ze niet wordt opgelicht. Daarna niets meer gehoord natuurlijk. Ik zag later dat deze persoon een dag actief is op Marktplaats. Heb inmiddels van Marktplaats de bevestiging gekregen dat het inderdaad om een fraudeur gaat.’

(Geplaatst op Opgeletopinternet.nl op 09 juni 2014)

 

Twee keer gepakt

Wie klaagt over niet-geleverde apparatuur, wordt soms voor een tweede maal opgelicht. Een gedupeerde ontving onderstaand bericht.
‘Wij hebben het de afgelopen dagen druk gehad met onze aanbiedingen.

Wij geven u uw geld terug via een iDEAL retour link. Dit is veilig en gaat via een beveiligde browser.
Gelieve contact op te nemen met onze live chat.

Met vriendelijke groet,
Klantenservice – Telefoonhuis

(Geplaatst op Opgeletopinternet.nl op 22 april 2014)

Een iDEAL retourlink bestaat niet. Wie klikt op de ‘retourlink’, komt terecht op een namaak iDEALpagina. Het bedrag wordt niet teruggestort, maar nogmaals afgeschreven.

 

Te mooi? Dan checken!

Hoe voorkomt u oplichting via nepshops?

De webshop moet bereikbaar zijn via een telefoonnummer. Alleen een mailadres is onvoldoende.

Controleer of er een KvK-nummer is en check dat op de site van de Kamer van Koophandel.

Controleer of het keurmerk klikbaar is en of u via de link uitkomt bij de pagina van een echt keurmerk. Een overzicht is te vinden op de website van ConsuWijzer.

Kijk via Google, Opgeletopinternet.nl of mijnpolitie.nl of de naam van de webshop bekend is.

Het belangrijkste: klinkt het te mooi om waar te zijn, dan is het ook vrijwel zeker niet waar.

 

Bron: trouw.nl

Scroll to Top