Er is een toename in het aantal fake webshops in Nederland. Dat concludeerd Bas Ketelaars van de Stichting Stop Internetoplichting. Criminelen gebruiken sites als Marktplaats als Facebook om bezoekers naar de site te lokken. Daarbij gaan ze geraffineerd te werk.Voor de oplichting maakt men gebruik van gehackte- of nepaccounts. Oplichters kijken vooral naar verkopende particulieren die op Marktplaats inmiddels een goede naam hebben opgebouwd. De oplichter stuurt die persoon een mailtje uit naam van Marktplaats met de vraag: ‘We zien dat u uw wachtwoord heeft veranderd. Klopt dat, dan hoeft u niets te doen. Klopt dat niet, klik dan op deze link.’ De Marktplaatsverkoper komt dan uit bij een namaak-Marktplaats waar hij zijn echte wachtwoord moet bevestigen. Zo krijgen oplichters toegang tot zijn account.
Via dit account plaatsen de criminelen honderden advertenties met een link naar een nepshop, het liefst eentje met een vertrouwde naam. In plaats van de echte naam te gebruiken van bekende retailers als BCC, noemen ze de site net even anders. De sites zijn haast nauwelijks te onderscheiden van echte gerenommeerde webwinkels.
De opbrengsten van zo een fake webwinkel wordt geschat op enkele tientallen duizenden euro’s.
De internetcriminelen plaatsen hun nepadvertenties doorgaans op een vrijdag. Dat geeft hen extra tijd voordat de site geblokkeerd wordt en de banken actie kunnen ondernemen.
Voor het oplichten van niets vermoedende kopers wordt niet de eigen bankrekening gebruikt, maar die van zogenaamde katvangers. Dit zijn vaak mensen uit kwetsbare groepen, die voor geld tijdelijk hun rekening ter beschikking stellen. Met name rekeninghouders van de ING bank worden misbruikt omdat voor een koop geen pasje nodig is maar een TAN-code. Een eenmalige wachtwoord die je ontvangt per telefoon.
Alhoewel banken alerter zijn geworden op internetfraude, blijven ze terughoudend met blokkeren van rekeningen als vermoeden bestaat van oplichting. Zonder aangiftes ondernemen banken zelden actie. Als de aangifte dan uiteindelijk binnen is, zijn al snel een paar dagen voorbij. Criminelen weten dit en hebben dan hun slag al geslagen.
Lees verder (vervolg artikel)