Ziekenhuispersoneel vaak slachtoffer van geweld of agressie tamara 14 May 2014

Ziekenhuispersoneel vaak slachtoffer van geweld of agressie

Leestijd: < 1 minuut

Maar liefst 400 maal was ziekenhuispersoneel in 2012 slachtoffer van geweld en agressie. Uit een onderzoek van Omroep Brabant blijkt dat dit cijfer alleen al betrekking had op Brabantse ziekenhuizen. De incidenten variëren van schelden en bespugen tot bedreiging en mishandeling.

De ruim vierhonderd incidenten lijken het topje van de ijsberg, want enkele ziekenhuizen registeren alleen fysiek en niet het verbaal geweld. Vooral op de spoedeisende hulp gaat het mis. “Patiënten of familieleden vinden vaak dat ze niet snel genoeg geholpen worden”, vertelt Rob van Osch, coördinator veiligheid in het TweeSteden ziekenhuis.

Steeds vaker breidt het geweld zich als een olievlek uit door het hele ziekenhuis. “Alle poliklinieken, telefonisten, de administratie die de facturen verwerken. Er is geen afdeling meer die niet te maken heeft gehad met geweld”, aldus Van Osch.

Ziekenhuizen nemen verregaande maatregelen: kogelwerend glas, beveiligingscamera’s en trainingen voor bewakers en verpleegkundigen, vluchtroutes en het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft zelfs kogelvrije vesten aangeschaft. Jeroen Peijnenburg, hoofd beveiliging in het Bossche ziekenhuis: “Onze beveiligers hebben ze al een paar keer gebruikt. Gelukkig is er niets mee gebeurd, maar het geeft ons personeel een veilig gevoel”