Winkeliers ontmoedigd aangifte te doen bij politie tamara 16 March 2014

Winkeliers ontmoedigd aangifte te doen bij politie

Leestijd: < 1 minuut

Meer dan 30 procent van de winkeliers wordt ontmoedigd aangifte te doen bij winkelcriminaliteit. Vertegenwoordigers van ondernemers hebben daarom een pakket van eisen samengesteld en deze aan de politie overhandigd.

De vertegenwoordigers eisen van de politie dat elke aangifte op locatie wordt opgenomen. Ook zou de politie bereid moeten zijn om de status van de aangifte door te geven. Daarnaast eisen de drie branche-organisaties dat een gediplomeerd agent de aangifte opneemt. Het komt steeds vaker voor dat niet een agent maar een buitengewoon opsporingsambtenaar een aangifte opneemt.

Enige tijd geleden beloofde Minister Opstelten van Justitie dat er verbetering zou komen in de service en dienstverlening van de politie bij het doen van aangifte. Echter menen veel winkeleigenaren hier in nog weinig voortgang te merken. Ruud Bik, plaatsvervangend Korpschef van de Nationale Politie ontkent dat de politie aangifte door winkeliers probeert tegen te werken.

Woordvoerder van de Justitie meent dat de beweringen van de winkeliers niet overeenkomen met de werkelijkheid van de praktijk. “Het beeld alsof de politie burgers of ondernemers bewust ontmoedigt om aangifte te doen, wordt niet gedeeld.”

Bewaren