Winkeleigenaren treden harder op bij winkeldiefstal tamara 5 April 2014

Winkeleigenaren treden harder op bij winkeldiefstal

Leestijd: < 1 minuut

Winkeleigenaren claimen steeds vaker de door diefstal geleden schade bij de winkeldief. Het aantal claims nam met 15% toe en stond in 2013 op 7634. Tegen winkeldieven die de claim niet willen betalen, worden door de stichting Afrekenen met Winkeldieven juridische procedures gestart.

De stichting Afrekenen met winkeldieven is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’. Doelstelling is dat uiteindelijk alle winkeldieven de schade vergoeden die ze veroorzaken bij winkeliers.

De regeling houdt concreet in dat winkeldieven een vergoeding betalen van 151 euro voor de schade die ze veroorzaken. Winkeldieven die de schade weigeren te betalen, worden rechtelijke sancties ten laste gelegd.

Het bedrag van 151 euro is gebaseerd op een schadevergoeding voor de tijd die de winkeleigenaar en zijn medewerkers kwijt zijn aan het afhandelen van een winkeldiefstal. Hierbij kan gedacht worden aan het observeren van de winkeldief, het aanhouden en het doen van aangifte. Deze claim komt bovenop een eventuele boete of straf van politie en justitie. In 2013 zijn er volgens het CBS 43.395 winkeldiefstallen geregistreerd, tegenover 42.695 in 2012.

Bron: Beveiligingsnieuws