Winkeldieven voor de rechter tamara 6 March 2015

Winkeldieven voor de rechter

Leestijd: 2 minuten

Vrijwel alle winkeliers hebben regelmatig te maken met criminaliteit, vooral met diefstal. Onder winkeliers heerst veel onvrede over de manier waarop met winkeldiefstal om wordt gegaan. Veel winkeliers hebben het idee dat er niets gedaan wordt met de door hen betrapte winkeldieven. Daarom wordt in veel gevallen niet eens aangifte gedaan.Op uitnodiging van het Openbaar Ministerie (OM) ging Detailhandel Nederland op bezoek in de rechtbank. Het OM is de enige instantie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan brengen. Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd. Tijdens de hoorzitting bij de politierechter werden drie winkeldiefstallen behandeld.

Eén van de winkeldieven werd bij verstek veroordeeld tot 300 euro boete of zes dagen cel. Twee andere winkeldieven werden ook veroordeeld. De eerste kreeg voor diefstal van een stanleymes een boete van 300 euro, of zes dagen cel. De ander had twee blikjes Bacardi gestolen. Die verdachte kreeg 100 euro boete, of twee dagen cel.

Secretaris Winkelcriminaliteit Bert van Steeg is blij dat deze dieven er niet vanaf komen zonder straf. Wel bestaat er teleurstelling en onbegrip onder de winkeliers dat deze dieven een strafvermindering krijgen omdat de zaak al een aantal jaar geleden plaatsvond. Van Steeg: “Het is goed om te zien dat het doen van aangifte toch loont en dat deze winkeldieven bestraft worden. Maar het is onbegrijpelijk dat het zo lang moet duren voordat het OM deze zaken aan de rechter voorlegt. De rechter voelt zich genoodzaakt rekening te houden met het feit dat de misdaad van jaren terug is.”

Preventieve maatregelen

Jaarlijks wordt voor meer dan een miljard euro gestolen in winkels. Winkeliers investeren enorm in preventie, maar diefstal is heel moeilijk te voorkomen. Daders hebben toch vaak het gevoel dat het ongestraft kan.

Met deze openbare zittingen wil het OM laten zien dat winkeldieven uiteindelijk hun straf niet ontlopen. Daarvoor is het wel nodig dat winkeliers aangifte doen, maar dat is vaak nog te omslachtig. Detailhandel Nederland pleit daarom voor het vergemakkelijken van aangifte doen. Zeker ook omdat het doen van aangifte een noodzakelijke voorwaarde is om gebruik te kunnen maken van de succesvolle civiele procedure die winkeliers kunnen starten tegen winkeldieven, Afrekenen met Winkeldieven.

De rechter en het OM maken voor het bepalen van de strafmaat gebruik van standaard richtlijnen. Deze zijn hier in te zien.

 

Bron: detailhandel.nl