Winkeldiefstallen flink gestegen in 2023 tamara 22 February 2024

Winkeldiefstallen flink gestegen in 2023

Leestijd: < 1 minuut

Nederlandse winkeliers slaan alarm vanwege een sterk stijgend aantal diefstallen in hun winkels. De brancheorganisatie INretail roept op tot strengere nationale overheidsmaatregelen en voert hierover gesprekken met het ministerie van Justitie en Veiligheid, aldus berichten van De Telegraaf.

Volgens een woordvoerder van INretail is de huidige aanpak ontoereikend, en waarschuwt dat het aantal diefstallen alleen maar zal toenemen zonder gepaste actie. De oproep komt naar aanleiding van het nieuws dat Jumbo jaarlijks meer dan 100 miljoen euro aan diefstallen verliest, wat neerkomt op ongeveer 1 procent van de omzet. INretail schat de totale schade voor de gehele retailsector op bijna 2 miljard euro, hoewel dit bedrag mogelijk nog aan de conservatieve kant is.

Het aantal diefstallen blijkt eveneens te stijgen, volgens politiecijfers waren er van januari tot november 2023 meer dan 41.000 winkeldiefstallen, het hoogste aantal sinds 2014. INretail wijt de toename aan diverse factoren, waaronder mogelijk een lager aantal agenten op straat en veranderende ethiek bij mensen. Hoewel zelfscankassa’s als een factor worden genoemd, is het niet de enige oorzaak.

Om het ‘grote maatschappelijke probleem’ aan te pakken, dringen de winkeliers er bij de politiek op aan om dit serieus te nemen en enkele zinnen in het coalitieakkoord te wijden aan een nieuwe aanpak. Ze pleiten voor duidelijke maatregelen en passende budgetten voor justitie en de politie. Deskundigen suggereren dat de groeiende winkeldiefstal bij zelfscankassa’s eenvoudig kan worden voorkomen met technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en nauwkeurige cameramonitoring van wat klanten meenemen. Ze verwachten dat dergelijke technologieën binnen enkele jaren ook gangbaar zullen zijn in Nederland.

Bron: INretail