Winkeldiefstal in cijfers tamara 8 March 2014

Winkeldiefstal in cijfers

Leestijd: < 1 minuut

Er is een toename merkbaar in winkeldiefstal. Dit gebeurt niet alleen door Oost-Europese bendes en scholieren. Zowel jongeren als ouderen maken zich schuldig aan deze vorm van criminaliteit. 70 % van de winkeldiefstal wordt gepleegd door gelegenheidsdieven. Zelfs bejaarden deinzen niet terug om bijvoorbeeld vleeswaren en pakken koeken achterover te drukken. Een herkenbaar profiel van de winkeldief is nauwelijks te maken. Het lijkt alsof iedereen zich er schuldig aan kan maken.

Winkeldiefstal in cijfers

Geschat wordt dat jaarlijks voor ruim 1,2 miljard euro winkeldiefstal wordt gepleegd. Per huishouden verdwijnt voor 160 euro onbetaald in winkeltassen en jaszakken.

  • 20 procent van de winkeldiefstal valt onder georganiseerde misdaad
  • 70 procent zijn zogenaamde gelegenheidsdieven

Diefstal in winkels heeft grotendeels te maken met de huidige economische crisis. Mensen hebben minder te besteden, maar willen niet inleveren op hun levenstandaard. Zij stelen bijvoorbeeld vleeswaren of kaas omdat ze het eigenlijk niet kunnen betalen maar wel willen hebben. Ook worden door bijvoorbeeld ouders dure merkjassen gejat, omdat ze niet willen dat hun kind in een 2e hands jas rondloopt.

Winkeliers investeren jaarlijks ruim 400 miljoen euro in diefstalpreventie. Ondanks dit hoge bedrag blijft winkeldiefstal toenemen. Om de schade van de winkelier enigszins te compenseren, heeft Detailhandel Nederland de methode ‘afrekenen met winkeldieven’ ingevoerd. Deze methode houdt in dat betrapte winkeldieven een boete moeten betalen van 181 euro.

Bron: Detailhandel Nederland

Bewaren