“Wie geen oordoppen indoet is gewoon dom” tamara 17 August 2014

“Wie geen oordoppen indoet is gewoon dom”

Leestijd: 2 minuten

Het geluid moet zachter worden gezet tijdens concerten en dancefeesten vindt Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn. “Zonde, die bass moet je echt voelen.”  zegt hardstyle DJ Joey van Ingen, beter bekend als Radical Redemption.

Tegelijkertijd zegt 62 procent van het EenVandaag Jongerenpanel wel eens een piep of ruis in hun oor te hebben gehad na het uitgaan. Leidt zulke harde muziek tot gehoorschade?

Clubeigenaren en festivalorganisatoren moeten bezoekers actiever voorlichten over het gevaar op gehoorbeschadiging. Ook mogen zij de muziek niet harder zetten dan 103 decibel (ongeveer vergelijkbaar met een straaljager op 300 meter hoogte). Dat staat in een convenant dat Van Rijn vandaag tekent met de organisatoren van muziekevenementen en poppodia.

Regels in Nederland strenger dan in buurlanden

“Bij hardcore en hardstyle feesten hoort de muziek hard te staan,” zegt Van Ingen. “In Nederland zijn de regels al erg streng. In Duitsland, bijvoorbeeld, mag ik net wat harder draaien en dat zorgt voor een enorme kick. Die muziek voel je door heel je lichaam. Bovendien delen we oordoppen uit en lichten we jongeren voor over gehoorschade. Weet je wat pas echt schade oplevert? De oortjes van iPods die de hele dag in de oren van jongeren hangen.”

De plannen van Van Rijn brengen een langlopende geluidsdiscussie omhoog.  Want zachte muziek is niet vet, vinden veel festivalbezoekers. Op het danceforum Partyflock reageren sommige bezoekers heftig. “Slecht geluid is sfeerbepalend” en “Wat betuttelend. Ik bepaal zelf of ik mijn gehoor verneuk.”

Maar een permanente piep in je oor is knap vervelend. Dat ondervindt Daniëlle Keur elke dag.  Een klein dancefeest in Enschede zorgde ervoor dat haar trommelvlies beschadigd raakte. “Dat wat ik nu heb, wens ik niemand toe. Ik zeg ook altijd tegen festivalbezoekers dat ze oordoppen in moeten doen!”. Luister het interview met Daniëlle onderaan de pagina.

Meerderheid jongeren ervaring met piep of ruis

Uit een voorlopig onderzoek van het EenVandaag Jongerenpanel in samenwerking met de NJR – de koepel van jongerenorganisaties – blijkt dat een ruime meerderheid wel eens een piep of ruis heeft gehad na een concert of bezoek aan kroeg of club. Ook een meerderheid van de ondervraagde jongeren van 12 tot 18 jaar vindt dat de overheid maatregelen moet nemen om gehoorschade te voorkomen.

Marcel Elbertse, operationeel directeur bij ID&T, de evenementorganisatie van grote dance-events zoals Sensation en Mysteryland, zegt dat “103 decibel een prima mix is tussen veiligheid en optimale muziekbeleving. Verder doen we actief aan voorlichting. Zo kunnen bezoekers altijd oordoppen kopen en hebben we chillruimtes om even te ontsnappen aan de harde muziek.”

Volgens Van Ingen hoeft de overheid niet altijd alles vast te leggen. “Ook de bezoeker zelf moet verantwoordelijkheid nemen. Wie geen oordoppen draagt is gewoon een domme lul.” Volgens Van Ingen moet 110 decibel dan prima kunnen. Ter vergelijking: dat is net zo hard als het geluid van een kettingzaag.

Van Rijn zegt dat er tegenwoordig bouwvakkersoordoppen nodig zijn om gehoorschade tegen te gaan. Volgens Elbertse is dat overdreven. Ook hij beaamt dat de grootste schade toch echt wordt veroorzaakt door de populaire mp3 spelers en iPods.

Bron: eenvandaag.nl