WhatsApp steeds populairder tegen inbrekers tamara 5 januari 2016

WhatsApp steeds populairder tegen inbrekers

Leestijd: 2 minuten

Digitale alarmering is een hot item. In 2015 nam het melden van verdachte situaties door middel van (buurt)apps een enorme vlucht. Er werden successen geboekt, maar ook de keerzijde kwam het afgelopen jaar regelmatig in het nieuws. Dat meldt Securitas, dat de app Veiligebuurt op de markt brengt.

Haalde een groep ondernemers in 2008 de pers met een innovatief waarschuwingssysteem via e-mail, 2015 werd het jaar van de app. Digitale (buurt)wachten schoten als paddenstoelen uit de grond. WhatsApp is ongekend populair, maar ook met nieuwe apps als Veiligebuurt App wordt volop geëxperimenteerd.

Wapen tegen criminaliteit

WhatsApp als wapen tegen criminaliteit; in Hollandse Rading werd het fenomeen zo populair dat er een wachtlijst ontstond. Tilburg telde eind 2015 maar liefst 86 WhatsApp-groepen waarbij ruim 6.000 mensen zijn aangesloten. Met succes. In oktober bracht de Universiteit van Tilburg naar buiten dat inbrekers massaal buurten mijden waar bewoners elkaar waarschuwen. Appgroepen leiden volgens onderzoeker Martijn Akkermans tot een halvering van het aantal inbraken.

SAAR-methode

Digitale alarmering werkt volgens het SAAR-principe: Signaleren, Alarmeren (112), Appen en Reageren. Volgens Ton Evers, oprichter van een de Tilburgse WhatsApp-groepen kan een inbreker met de methode in slechts twaalf minuten in een politieauto zitten. De buurt spot iets vreemds, post een foto waardoor iedereen op de hoogte is en de politie snel kan ingrijpen.

Boerengijzeling

Dat buurtapps tot commotie kunnen leiden, bleek afgelopen zomer. In Eemnes kwamen zo’n twintig boeren in actie nadat drie jonge Marokkanen met een cabrio werden gespot. De boeren waarschuwden elkaar via hun BoerenApp en namen maatregelen. Ze reden de jongens klem en ‘gijzelden’ ze tot de politie ter plekke was. Deze constateerde echter geen strafbare feiten en liet ze weer gaan.

Gevaar van discriminatie

Hoewel de politie en burgemeester van Eemnes er geen kwaad in zagen, leidde het boerenoptreden wel tot kamervragen. Het gevaar van discriminatie ligt op de loer. Dit werd een groepsapp in de Brabantse gemeente Aalburg zelfs fataal. De app met 700 leden werd in september uit de lucht gehaald nadat er berichten op verschenen als: ‘Er houdt zich een Pools of Roemeens obscuur persoon verdacht op bij de boekwinkel. En: ‘Er rijden twee busjes met Poolse kentekens op een verdachte manier in het dorp.’

Roddelgroepje

Dat de kracht van het sociale netwerk tevens een zwakte is, blijkt uit het feit dat er strenge regels nodig zijn om te voorkomen dat de buurtapps zich ontwikkelen tot theekransjes. Zo schreef een bezorgde Vlaardinger over de ruim 2000 leden tellende appgroep in zijn gemeente: ‘Geen weldenkend mens zit te wachten op een (anoniem) roddelgroepje van huisvrouwen, sensatiejagers en andere onervaren mensen die de boel in de gaten houden.’

 

Bron:

Scroll to Top