Als het om fraude op de werkvloer gaat, zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen groot. Waar de man in 17 procent van de gevallen fraudeert ‘omdat het gemakkelijk ging’, geeft geen enkele vrouwelijke fraudeur die reden op in het onderzoek van Hoffmann Statistiek.
Man: ‘omdat het gemakkelijk ging’
Geen enkele vrouw gaf in het onderzoek de reden op ‘omdat het gemakkelijk ging’. In tegenstelling tot mannen. In 17 procent van de fraudes deden mannen het omdat er gelegenheid voor was. Hadden vrouwen dan geen échte reden? Dat lijken de onderzoekers van Hoffmann Statistiek niet. Want gelegenheid hebben, is essentieel om fraude te plegen. Goede maatregelen en controle op de werkvloer perken fraude ook in. Een collega of leidinggevende kan helpen die belangrijke signalerende en corrigerende functie te vervullen, aldus Hoffmann.
Vrouw vertelt over fraude aan partner
Vaker dan ooit vertellen fraudeurs over hun daden aan hun partner. In 2014 steeg dit percentage met 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Maar vooral vrouwen vertellen over hun misstap: 22 procent van de gevallen. Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat vrouwen meer behoefte hebben om over hun misstappen te praten of advies in te winnen bij hun partner. Mannen begaan liever stilzwijgend misstappen. Bij 6 procent van de gevallen stellen zij hun partner op de hoogte van hun daad.
Steeds meer vrouwen frauderen
Steeds meer vrouwen frauderen op de werkvloer, analyseerden de onderzoekers van Hoffmann. Van 2007 tot en met 2013 steeg het aantal fraudes door vrouwen van 11 naar 27 procent. In 2014 is 28 procent van de gevallen gepleegd door een vrouwelijke fraudeur. De meeste vrouwelijke fraudeurs zijn 36 tot 55 jaar.
Bron: facto.nl / hoffmannbv.nl