VVD Amsterdam wil hardere aanpak gebruik rooftassen tamara 16 May 2014

VVD Amsterdam wil hardere aanpak gebruik rooftassen

Leestijd: < 1 minuut

De VVD in Amsterdam pleit voor een hardere optreden tegen het gebruik maken van zogenaamde rooftassen. Deze speciaal geprepareerde tassen bestaan uit een omhulsel van aluminium en lood en maken het winkeldieven mogelijk zonder problemen door detectiepoortjes te lopen.

Het huidige verbod op rooftassen in Amsterdam geldt alleen wanneer de bezitter ervan in de buurt is van een winkel. VVD-raadslid Daniel van der Ree: ‘Het is onvoorstelbaar dat tegen het bezit van een rooftas voor de winkel wel opgetreden kan worden, maar in de winkel niet. Het bezit van een rooftas in een winkel, zou wat ons betreft daarom als voorbereidingshandeling of poging tot diefstal aangemerkt moeten kunnen worden.’

Ruim een derde van de schade van winkeldiefstallen wordt toegeschreven aan rondtrekkende buitenlandse bendes, citeert Detailhandel Nederland het rapport Nationaal Dreigingsbeeld 2012 van de Nationale Politie.

De winkeliers berekenen dat voor 80 procent van de diefstallen een rooftas is gebruikt. Die is bekleed met folie zodat de detectiepoortjes bij de uitgang de inhoud niet kunnen scannen. Maar ook roofjassen en roofkinderwagens zijn al gesignaleerd.

Inmiddels is in 58 van de 100 grootste winkelgemeenten een rooftasverbod opgenomen in de plaatselijke verordening. Detailhandel Nederland wil een landelijke regeling. De politie schat dat er jaarlijks 1,7 miljoen winkeldiefstallen worden gepleegd, maar dat aantal ligt volgens de winkeliers veel hoger. Vooral rondtrekkende Oost-Europese bendes zorgen voor schade: zo’n 135 miljoen euro per jaar.

Bron: Parool.nl

 

Volg ISG op social media:

Google+
https://plus.google.com/107834257725580702171/posts

Twitter
https://twitter.com/ISGbeveiliging

Linkedin
https://www.linkedin.com/company/isg-security

Facebook
https://www.facebook.com/isgbeveiliging