Vrouwen plegen vaker winkeldiefstal dan mannen tamara 7 January 2016

Vrouwen plegen vaker winkeldiefstal dan mannen

Leestijd: < 1 minuut

Ruim 41.000 vrouwen zijn vorig jaar geregistreerd als verdachte van een misdrijf. Dat is vier keer minder dan het aantal mannen.  Voor alle soorten misdrijven geldt dat ze veel vaker gepleegd worden door mannen, blijkt uit cijfers van het het Centraal Bureau voor de Statistiek. Alleen in de categorie verdachten van winkeldiefstal tussen de 18 en 25 jaar zijn vrouwen oververtegenwoordigd. In de leeftijd van 18 tot 25 jaar zijn vrouwen zelfs vaker verdacht van winkeldiefstal dan mannen.

41.000 vrouwen werden in 2014 verdacht van een misdrijf. Dat komt neer op ongeveer 5 per 1000 in Nederland woonachtige vrouwen. Bij de mannen is dit viermaal zoveel: (20 per 1000). Bij de vrouwen tellen de minderjarige meisjes van 15 tot 18 jaar naar verhouding de meeste verdachten.

Verder blijkt uit het CBS-onderzoek:

  • Geweldsmisdrijven komen bij mannen meer dan 6 maal zo vaak voor als bij vrouwen.
  • Bij vermogensmisdrijven, zoals diefstal, is het verschil tussen de seksen kleiner. Mannen worden bijna drie keer zo vaak verdacht.
  • In het geval van winkeldiefstal is het aandeel verdachte vrouwen bijna even hoog als het aandeel mannen.
  • In de groep vrouwelijke verdachten, zijn meisjes van 15 tot 18 jaar het meest vertegenwoordigd.
  • Vrouwen met een Antilliaanse of Arubaanse achtergrond worden het vaakst verdacht van een misdrijf, gevolgd door vrouwen van Surinaamse en Marokkaanse afkomst.
  • Bij mannen worden jonge mannen (12-25 jaar) van Marokkaanse afkomst het vaakst verdacht van strafbare feiten.

Sinds 2007 is het aandeel vrouwen onder de verdachten gedaald. De daling is het grootst onder minderjarige meisjes. De cijfers van het CBS gaan overigens alleen over verdenkingen, niet over daadwerkelijke veroordelingen.

 

Bron: RTL