Vrees agressief gedrag tegen jonge zomerpersoneel in horeca tamara 6 May 2014

Vrees agressief gedrag tegen jonge zomerpersoneel in horeca

Leestijd: 2 minuten

De vakbonden FNV Horeca, CNV Jongeren en FNV Jong hebben hun zorgen geuit over aankomende zomervakantie waarin veel scholieren van 16 en 17 jaar een vakantiebaan nemen in de bar of terras. De vrees bestaat dat incidenten met jongeren onder de 18 jaar die problemen veroorzaken omdat hen alcohol wordt geweigerd. Sinds dit jaar de leeftijd voor het drinken van alcohol is verhoogd van 16 naar 18 jaar hebben de vakbonden al verschillende berichten ontvangen over problemen met agressieve jongeren die jong barpersoneel belagen.

Afgelopen weekend werd een 16-jarige barjongen zwaar mishandeld. Hij was werkzaam als vrijwilliger achter de bar van een jongerensoos en weigerde een leeftijdgenoot sterke drank. Het incident begon met wat duwen en schelden, maar later op de avond werd de barjongen op straat opgewacht en aangevallen. Het slachtoffer hield hieraan een hersenschudding, kneuzingen en gebroken tanden over.

”Dit is serieuze problematiek”, zegt Michiel Hietkamp van CNV Jongeren. ”De incidenten lijken niet af te nemen, maar eerder toe te nemen.” FNV Horeca en FNV Jong delen deze gedachte. ”De verhoging van de alcoholleeftijd wordt door veel jongeren achter de bar als lastig ervaren”, zegt Laura Kapper van FNV Horeca. ”Een 16-jarige mag nu wel alcohol schenken, maar niet drinken. En moet alcohol dus weigeren aan zijn of haar leeftijdgenootjes. Soms levert dat vervelende incidenten op.” Een snelle oplossing ziet Kapper niet. ”Het is niet heel bevredigend, maar nu de wetswijziging nog vers is, zullen er waarschijnlijk meer incidenten komen. Gewenning zal hier verandering in moeten brengen. Daarnaast zal een cursus voor jong horecapersoneel een goed idee zijn.”

Iets waar CNV Jongeren ook voor pleit. ”Iedereen achter een bar zou een weerbaarheidcursus moeten krijgen, waarin zij leren hoe ze nee moeten zeggen en hoe ze met verschillende situaties om kunnen gaan”, zegt Hietkamp. Robbert Coenmans van FNV Jong vult aan dat er altijd een leidinggevende van 21 jaar of ouder in de buurt moet zijn als er iemand van 16 of 17 jaar achter een bar werkt. ”Het lijkt mij verstandig dat dit oudere personeelslid of de werkgever zelf altijd ingrijpt als er problemen zijn met de leeftijdsidentificatie. Dit probleem moet niet worden afgeschoven op jong barpersoneel.”

De leeftijdgrens van horecapersoneel dat drank schenkt verhogen naar 18 jaar, zien de vakbonden geen van allen zitten, omdat dit ten koste zal gaan van de bijbaantjes van de jongeren.