Vooral festival-bezoeker gaat hard op xtc tamara 28 August 2014

Vooral festival-bezoeker gaat hard op xtc

Leestijd: 2 minuten

Meer dan de helft van de uitgaande jongeren heeft ‘t afgelopen jaar tijdens het stappen xtc gebruikt. Kleine kanttekening: met name festivalbezoekers slikken ‘t vaakst een pilletje, staat in een onderzoek  van het Trimbos-instituut. 3000 jongeren vulden een vragenlijst in over hun stapgedrag.

Van de onderzochte personen waren de meesten tussen de 20 en 24 jaar. Het gebruik van xtc onder die twintigers hangt sterk samen met het stapgedrag. Het grootste deel van de twintigers houdt van techno- of hardhousefeestjes en bezocht wekelijks een festival of ander feest. 80 procent van hen gebruikte het afgelopen jaar xtc. Van de uitgaande jongeren die het afgelopen jaar niet op een festival of ander feest, maar wel in een club of discotheek waren, gebruikte 10 procent xtc.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Watervergiftiging

Hoewel het grootste deel van de onderzochte jongeren dus houdt van techno of hardhouse, ziet Ferry Goossens van ‘t Trimbos wel dat xtc over het algemeen terrein wint. “Waar het vroeger in bepaalde scenes zat, lijkt het nu wat gebruikelijker te worden onder uitgaanspubliek.”

De gevaren van het xtc-gebruik worden volgens Goossens onderschat. Xtc-gebruikers kunnen oververhit raken, uitgedroogd raken omdat ze te weinig drinken of juist een watervergiftiging omdat ze tevéél drinken.

De onderzoekers vinden het opvallend dat een op de vijf van de xtc-slikkers minimaal 2,5 pil op een avond slikt. Daardoor lopen ze nog een nog grotere kans op de gevaren. Sommigen raken volgens Goossens zelfs bewusteloos en komen op de EHBO van festivals terecht.

Gebruikte drugs 't afgelopen jaar door 'frequente' uitgaanders

1 2013-pil = 2 2009-pillen

Het Trimbos zegt dat ze meer incidenten zien waar xtc in het spel is. “Dat komt onder andere omdat er meer vervuilde pillen zijn en de werkende stof veel hoger is dan vier jaar geleden”, zegt Goossens. Eén pil van nu, is even sterk als twee pillen van vier jaar terug.

Het Trimbos vond de mensen die meewerkten aan het onderzoek op fora als Partyflock, maar ook via Facebook. Ook zijn er leden van studenten- of plattelandsverenigingen gevraagd. Uiteindelijk waren het vooral de hardhouse/techno-liefhebbers die de Trimbos-vragenlijst invulden.

Door: Jurjen zoals gepubliceerd op website nos.nl

 [/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]