Verander je webcam in een security-systeem tamara 3 March 2015

Verander je webcam in een security-systeem

Leestijd: 2 minuten

Kijkt jouw webcam ook het grootste deel van de tijd werkloos toe? Geef het apparaatje er dan een nuttige taak bij. Met Sighthound Video, een besproken Tool van de Week op de site van Tzine.be, verander je de camera van je pc of Mac in een handomdraai in een veelzijdig bewakingssysteem.

Security-oplossingen op basis van een webcam zijn natuurlijk niet nieuw. Integendeel, vaak stopt de fabrikant van de camera zelf al een bewakingsprogrammaatje in de doos. Dat is echter maar zelden zo geavanceerd en intelligent als Sighthound Video. Neem alleen al de manier waarop beweging wordt gedetecteerd. Waar andere oplossingen reeds alarm durven slaan als de kat op het bureau springt of als het buiten even wat donkerder wordt, schiet Sitehound desgewenst alleen in actie als er een verdacht individu wordt opgemerkt. De software is namelijk in staat om mensen te herkennen, en dat zowel tijdens de bewakingsfase als achteraf, wanneer je de opnamen wilt herbekijken. Klik dan gewoon op Look for People, en het programma zet de videofragmenten waarop mensen te zien zijn keurig op een rij. Zo kan je uren aan footage in slechts luttele seconden screenen op verdachte gebeurtenissen.
Nog handig is de mogelijkheid om bepaalde zones in het beeld te negeren. Denk aan een raam dat uitkijkt op een straat, waar de hele dag (onschuldige) voetgangers passeren.

Behalve met een webcam werkt Sitehound Video ook samen met IP-netwerkcamera’s. Je kunt zelfs meerdere van die camera’s toevoegen en op die manier verschillende ruimten monitoren. Dat maakt de software in principe ook geschikt voor kleine en middelgrote ondernemingen. Hou er wel rekening mee dat het programma niet alle IP-camera’s ondersteunt. Onze Sitecom kwam bijvoorbeeld niet in het lijstje voor en werd ook niet gedetecteerd toen we voor Other IP-camera kozen.

Bij onraad kan Sitehound Video verschillende acties ondernemen: de gebeurtenis opnemen op harde schijf, een (luid) geluid afspelen om de vermoedelijke inbreker af te schrikken en/of een e-mail versturen naar een voorgeprogrammeerd mailadres. Laat zo’n mail bij voorkeur toekomen op je smartphone; dan kan je ogenblikkelijk de politie verwittigen.

 

Bron:  blogs.tijd.be/tzine