Veel voorkomende criminaliteit sterk gedaald tamara 13 May 2018

Veel voorkomende criminaliteit sterk gedaald

Cybercriminaliteit door komst van spelcomputers
Leestijd: < 1 minuut

Veel voorkomende criminaliteit waarvan burgers het slachtoffer worden, is sinds het jaar 2000 behoorlijk gedaald. Op elke duizend inwoners waren er vorig jaar 49 geregistreerde misdrijven. Dat was in 2001 en 2002 fors meer, met 93 misdrijven per duizend inwoners.

Aan het begin van de jaren zestig werden maar dertien misdrijven per duizend Nederlanders genoteerd, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dalende aangiftebereidheid mogelijk mede oorzaak van daling

Een duidelijke verklaring voor de dalende criminaliteit heeft het onderzoeksbureau niet. Het zou deels te maken kunnen hebben met een dalende aangiftebereidheid, maar ook met de trends in drugsgebruik en -handel. De groep veelplegers, onder wie veel drugsgebruikers, halveerde tussen 2003 en 2014.

Cybercriminaliteit door komst van (spel)computers

Ook de opkomst van de (spel)computer speelt een rol. Jongeren zouden liever gamen dan buiten rondhangen, waardoor ze minder in contact komen met ‘foute’ vrienden en minder gelegenheid hebben om misdrijven te plegen. Maar de computers zorgen ook voor een heel nieuw soort misdaad: cybercriminaliteit. Daarvan wordt nog maar weinig aangifte gedaan, ook omdat mensen soms niet eens weten dat ze slachtoffer zijn.