Veel cowboys werkzaam in de horecabeveiliging tamara 29 April 2014

Veel cowboys werkzaam in de horecabeveiliging

Leestijd: < 1 minuut

Nog altijd zijn er veel ‘cowboys’ werkzaam in de horecabeveiliging. Dit zijn beveiligers die zonder vergunning werken. Het komt zeer regelmatig voor dat deze beveiligers zwart werken.Vanaf 1 januari 1998 moet iemand die als beveiliger in de horeca werkt in het bezit zijn van een wettelijk erkend beveiligingsdiploma. Dit diploma is specifiek bedoeld voor horecabeveiligers. De overheid wilde met deze wetswijziging de horecabeveiliging professionaliseren.

Er zijn regelmatig controles. Als je dan geen pas kunt laten zien, heb je een groot probleem. De controleurs komen meestal niet verder dan de voordeur. Horeca-ondernemers weten dat en laten de beveiligers die geen vergunning hebben daarom binnen werken.

Doordat dit soort beveiligingsmensen vaak zwart werken en geen vergunning betalen, zijn ze veel goedkoper. Beveiligingsbedrijven die volgens de regels werken zijn voor horeca-ondernemers vaak te duur en zij betalen per uitgaansavond al gauw een paar honderd euro meer voor beveiliging.

Beveiligers zonder vergunning vormen veelal een probleem omdat ze onveilige situaties in de hand werken. Zij zijn minder goed te controleren en kunnen makkelijker over de schreef gaan. De politie kan na een overtreding moeilijk de dader achterhalen, omdat hun namen niet bekend zijn bij de gemeente.

Bewaren