Vals geld. Hoe kun je het herkennen? tamara 20 February 2020

Vals geld. Hoe kun je het herkennen?

Vals geld. Hoe kun je het herkennen
Leestijd: < 1 minuut

Heb je een winkel of wil je iets aanbieden op een verkoopplatform zoals Marktplaats.nl of Vinted.nl dan loop je het risico dat iemand met vals geld probeert af te rekenen. Lees in dit artikel hoe u namaakgeld het snelst herkent.

Niets vervelender dan te ontdekken dat u in een winkel een vals eurobiljet in ontvangst heeft genomen. Er zijn echter 3 manieren om vals geld te ontmaskeren.

Voelen aan het bankbiljet

Een echt bankbiljet is duurzaam, voelt stevig aan en zal iets wat knisperen. Verder voelt het op verschillende plaatsen dikker aan door de gebruikte inkt.

 

Kijken

Door het betreffende bankbiljet tegen het licht te houden, zie je link in het witte kolom het portret verschijnen van prinses van Europa. Ook vind je in het watermerk de waarde van het bankbiljet tevoorschijn komen. Bij een biljet van 10 euro is dat dus een cijfer 10. Ook zie je in een echt Eurobiljet in het midden een veiligheidsdraad lopen.

 

Kantelen

Wanneer je het Eurobiljet kantelt, worden twee dingen zichtbaar:  het portret van Europa duikt op rechts op het biljet (in de zilveren band). Verder zie je een kleurschakering waarbij onderaan de waarde van het biljet visueel verandert van kleur.

 

Controleren met een App

De Nederlandsche Bank heeft een app ontwikkeld om snel te controleren of een biljet echt of vals is.

Download de app gratis voor:

Android (De app werkt op de Samsung Galaxy S4 en nieuwere Galaxy modellen, en op de Nexus 5 en 6, vanaf Android 4.2)
iPhone (De app werkt alleen op de iPhone 5 en nieuwer, vanaf iOs 8)