Trends & ontwikkelingen in de particuliere beveiliging tamara 12 July 2015

Trends & ontwikkelingen in de particuliere beveiliging

Leestijd: < 1 minuut

Er wordt steeds minder gevraagd naar de standaardbeveiliger en steeds meer naar de gastheer (security host) met uitstekende vaardigheden in dienstverlening en security awareness. De nadruk ligt steeds meer op preventie en advies. Dat betekent dat ook competenties worden gevraagd op het gebied van communicatie, hospitality, kennis en kunde van automatisering, representativiteit, goede beheersing van de Nederlandse taal (zowel mondeling als schriftelijk) en Engelse spreekvaardigheid.

Twee functies in één | Van beveiliger naar gastheer

Op commercieel gebied betekent deze trend dat de opdrachtgevers bezuinigen door het combineren van twee functies in één beveiligingsmedewerker, bijvoorbeeld receptionist en beveiliger. Personeel dat al lang in de beveiliging werkt, kan daarom moeite hebben om aan de gevraagde competenties te voldoen.

Flexibilisering

Er is sprake van flexibilisering van diensten waardoor de standaard 8-uurs diensten steeds meer verdwijnen. Er wordt daarnaast steeds meer gebruik gemaakt van 0-urencontracten. Dit maakt het moeilijker voor aspiranten om een bpv-plaats te vinden, zij moeten immers een gegarandeerd aantal uren maken.

Privaat versus publiek

Activiteiten van het private domein verschuiven naar het publieke domein. Het gevolg is dat bij de beveiligingsbedrijven de behoefte aan buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) groeit. Ook veranderingen in de wet- en regelgeving volgen deze trend. Sinds 1 januari 2014 mogen particuliere BOA’s voor geheel domein I worden ingezet, nu is die inzet beperkt. Het is overigens zo dat particulier beveiligingsbedrijven geen BOA’s in dienst hebben, ze moeten daarvoor een aparte organisatie oprichten.

Proefplaatsingen

Er worden veel initiatieven vanuit het UWV en gemeentelijke sociale diensten genomen voor proefplaatsingen bij particuliere beveiligingsbedrijven. Hiervoor zijn regels opgenomen in de cao.

 

Meer interessante artikelen? Volg ons op Facebook!

 

Bron: ecabo.nl