Toename diefstal van auto-onderdelen zorgt voor flinke schade tamara 14 January 2016

Toename diefstal van auto-onderdelen zorgt voor flinke schade

Leestijd: 2 minuten

Jaarlijks wordt al zo’n 400 miljoen euro schade veroorzaakt door dieven die het hebben voorzien op auto-onderdelen. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag. Het gaat om navigatiesystemen, maar ook om wielen en airbags. Zelfs complete sturen worden uit auto’s gesloopt. Brancheorganisatie BOVAG, stichting Verzekeraars Bestrijden Voertuigcriminaliteit en verzekeraar Bovemij constateren dat de diefstal van auto-onderdelen voortdurend toeneemt.

“Het gaat in golven en op dit moment is het weer helemaal raak. Elke dag is er wel iemand aan de beurt”, zegt directeur Wouter Verkerk van Verzekeraars Bestrijden Voertuigcriminaliteit in het AD. Hij beschrijft dat auto’s soms in ‘een soort van militaire operatie’ worden gestript. “Als autobedrijven maatregelen treffen tegen diefstal, verleggen de daders hun terrein naar Vinex-wijken.”
Volgens de Bovag gaat het om rondtrekkende bendes die hun waar in Oost-Europa slijten. Volgens preventie-expert René Engelen van verzekeraar Bovemij gaat het bij dealers soms om wel tachtig auto’s in één nacht. Er lijkt geen voorkeur voor een bepaald merk te bestaan.

Geen duidelijke voorkeur

Verschillende autobedrijven nemen al flinke maatregelen tegen dit soort criminaliteit. Maar ging het bij dealers eerst om tien tot twintig auto’s, gaat het nu om soms wel tachtig auto’s in één nacht. De schade loopt dan al gauw op tot honderdduizenden euro’s bij een enkel autobedrijf. Naast dealers verplaatsen de dieven hun werkveld naar Vinex- en andere woonwijken. Volgens een speciale projectgroep van de verzekeraars slaan de dieven in het hele land toe. “De ene keer is het een Mercedes of een BMW, de volgende keer een Renault of een Kia. De merken lopen echt kriskras door elkaar. En de ene keer zijn het airbags, de andere keer velgen, het interieur of het bedieningspaneel.”

Diefstal en autoverzekering

Met een WA-autoverzekering wordt de schade aan jouw eigen auto of bijbehorende accessoires als een navigatiesysteem niet vergoed, zelfs niet als er sprake is van diefstal of ruitbreuk. Bij een beperkt casco of all risk autoverzekering krijg je wel een vergoeding voor diefstal. Deze autoverzekeringen vergoeden namelijk de schade aan de auto die de dief heeft veroorzaakt. Welke spullen verzekerd zijn, hangt af van de vraag of de spullen door de fabriek al in de auto ingebouwd waren of niet.

Hieronder vallen auto-onderdelen die de fabriek standaard meelevert met de auto. Krassen en een ingetikt raam vallen dus onder de dekking, maar een navigatiesysteem of andere spullen die je zelf in de auto legt vaak niet. Controleer de polisvoorwaarden van de autoverzekering daarom goed, want soms geldt een maximumbedrag tot welke deze spullen toch zijn meeverzekerd. Sommige verzekeraars vergoeden bijvoorbeeld standaard 500 euro aan accessoires, anderen tot wel 2.500 euro.

 

Bron:  Verzekeringen.com