Tips hoe je op Facebook oplichters ontmaskert tamara 30 July 2014

Tips hoe je op Facebook oplichters ontmaskert

Leestijd: < 1 minuut

Op Facebook zijn in toenemende mate oplichters actief. Zij maken nepaccounts aan, harken geld binnen en… zijn plotseling weer verdwenen. Zo zijn er steeds meer oplichters met zogenaamde kaartjes voor concerten en feesten actief. Lees hier tips hoe je op Facebook oplichters ontmaskert.

1. Vraag of je het kaartje thuis kan komen ophalen. Oplichters schrikken vaak terug voor het geven van hun adres.

2. Op Mijnpolitie.nl kun je nagaan of de verkoper bekend is bij de politie. Door gegevens zoals rekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer in te vullen, kom je er achter of er eerder meldingen over deze persoon zijn gedaan.

3. Schakel een vriend(in) in die dezelfde persoon een bericht stuurt met de vraag of het kaartje nog beschikbaar is. Als de verkoper jullie allebei het kaartje belooft, weet je dat het mis is.

4. Verzoek de verkoper om de tickets te plaatsen op Ticket-Swap. Deze website is speciaal opgezet om tweedehands kaartjes te verkopen en controleert de betrouwbaarheid van de verkoper en de juistheid van de barcode, prijs en datum van het kaartje.

5. Controleer de Facebookpagina van de verkoper. Als blijkt dat alle informatie er pas afgelopen week op gezet is, of dat hij of zij nauwelijks vrienden of likes heeft, kun je betwijfelen of het profiel echt is. Is de informatie afgeschermd, voeg degene dan toe als vriend om het profiel te beoordelen.

Bron: metronieuws.nl (door Jessica Sindelka)