Ticketoplichters slaan slag via Facebook tamara 30 July 2014

Ticketoplichters slaan slag via Facebook

Leestijd: 2 minuten

Er duiken op social media steeds meer oplichters op die zogenaamd kaartjes aanbieden voor feesten en concerten. Op Facebook worden tijdelijke accounts aangemaakt waarmee oplichters doen alsof zij een ticket verkopen, maar na betaling spoorloos verdwijnen. Volgens Bas Ketelaars van de Stichting Stop Internetoplichters is er sprake van een ‘explosieve stijging’ van dit soort praktijken.

Ketelaars houdt vooral zijn hart vast bij uitverkochte festivals en grote concerten en raadt mensen aan om te kiezen voor een gerenommeerd ticketbedrijf. “Daar betaal je misschien wat meer, maar dan heb je in ieder geval een echt kaartje.” De beheerder van Facebookpagina Ticketoplichters Ontmaskerd merkt ook een toename in het aantal meldingen die zij krijgen.” Zeker nu met het festivalseizoen en alle uitverkochte festivals, moeten mensen zeker op hun hoede zijn. Het CBS schat het aantal slachtoffers van online verkoopfraude vorig jaar op 450.000.

Afgelopen weekend was het raak bij het uitverkochte festival Welcome to the Future. De jacht op tickets was groot, waardoor oplichters massaal opdoken om hun slag te slaan.

Nikki Spijkerman (22) uit Amsterdam werd slachtoffer. Zij dacht een kaartje te kopen van een betrouwbare aanbieder, maar na het overmaken van de afgesproken 52 euro verdween plotseling haar Facebookaccount. “De manier waarop de betaling plaatsvond, was eigenlijk al opmerkelijk. Omdat ik een ING- en zij een ABN Amro-rekening had, stuurde ze mij een link die ik moest gebruiken om het geld over te maken. Dan zou het direct op haar rekening staan, zei ze. Er ging wel een belletje rinkelen, maar door mijn enthousiasme wilde ik het gevaar niet zien. Bovendien had ik ter controle gevraagd om een kopie van haar legitimatiebewijs, dus ik vertrouwde het wel.”

Freek Beemster had dubbel pech. Om half een plaatste hij: “Maria Rutte is een oplichter, niks van kopen!! Ben net voor 103,50 opgelicht.” Even later was het weer raak. “Je zou denken, een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Ik wel dus. Ik heb R.F. Ramdjan betaald voor een ticket, maar niets ontvangen.”

Via een internetformulier kunnen slachtoffers van online verkoopfraude aangifte doen. De politie raadt dit ten zeerste aan.

Bron:  Metronieuws.nl (door Jessica Sindelka)