Stijging veelvoorkomende criminaliteit in Amsterdam tamara 30 April 2014

Stijging veelvoorkomende criminaliteit in Amsterdam

Leestijd: 2 minuten

In Amsterdam, maar ook in andere delen van Nederland is er sprake van een stijging van veelvoorkomende criminaliteit. Dit zijn misdaden zoals straatroof en zakkenrollen.
In Midden Nederland (provincies Utrecht, Flevoland en het Gooi) geldt een toename van 16 procent wat betreft zakkenrollen. Ook was in deze provincies een toename van 10 procent winkeldiefstal.

Opvallend in midden Nederland zijn ook de soms explosieve toenames van het aantal woninginbraken. Zo steeg het aantal in bijvoorbeeld Baarn met 27 procent en in Bussum met 23 procent. Het is geen regionale trend, want in de naburige gemeente Soest daalde het aantal inbraken juist met een derde.
Door de extra aandacht in grote steden voor inbraak neemt het aantal gevallen daar vaak af. In Den Haag gaat het bijvoorbeeld om een afname van zestien procent. Ook het aantal overvallen en straatroven daalde behoorlijk. Volgens burgemeester Van Aartsen is dit te danken aan de ’Haagse aanpak’. Die houdt in dat wijk voor wijk jonge raddraaiers worden weggeplukt.

De zakkenrollerij steeg in Den Haag namelijk met zes procent naar 2158 gevallen en autodiefstal zelfs met 11 procent. Amsterdam moest deze week al dramatische cijfers over zakkenrollen en straatroof melden. Deze delicten vallen niet onder de zogeheten high impactcrime en daardoor heeft de politie er geen extra aandacht voor. Maar ook aan criminaliteit waar wel extra aandacht naar uitgaat, zoals tijdens het donkere-dagen-offensief tegen inbraken in Amsterdam, zit een grens. De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg vertelde De Telegraaf dat de extra inzet op de langere termijn niet valt vol te houden.

Zakkenrollen, winkeldiefstal en inbraken vallen onder de kleine vermogenscriminaliteit waarover politie en Justitie in het zogeheten Dreigingsbeeld vorig jaar al bekend maakten dat een toename wordt verwacht. In crisistijd schijnen meer mensen hun toevlucht te nemen tot dit soort kleinere misdrijven om het hoofd boven water te houden. Daarnaast trekt ons land Oost-Europese bendes aan die met al deze vormen van criminaliteit actief zijn. Afgelopen jaar waren dit soort groepen bijvoorbeeld erg actief op popfestivals waar ze smartphones stalen.

Bewaren