Stijging aantal winkeldiefstallen ondanks preventie tamara 30 June 2014

Stijging aantal winkeldiefstallen ondanks preventie

Leestijd: 2 minuten

Jaarlijks investeren winkeliers voor 400 miljoen euro aan preventie tegen diefstal, zo blijkt uit gegevens van Detailhandel Nederland. Tevergeefs, want het aantal winkeldiefstallen blijft maar stijgen.

Jelger Zee is secretaris Winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland en ziet met lede ogen aan hoe het probleem groeiende is. ”Er is geen touw meer aan vast te knopen wie de daders zijn. Waren het vroeger vooral de junks en de Oost-Europeanen, nu zijn het tevens meisjes en jongens van 14 jaar, bejaarden, huisvrouwen en doodgewone mannen. De dadergroep is heel divers.”

Op camerabeelden zijn soms de meest verbluffende diefstallen te zien. Zee geeft een voorbeeld: ”Laatst zagen we in een winkel een man verveeld op zijn vrouw staan wachten, totdat die klaar was met winkelen. Hij kijkt zo’n beetje naar een paar sokken en stopt dat ineens zo in zijn zak. Hij dacht er zichtbaar totaal niet bij na. Alsof het de normaalste zaak van de wereld was.”

En daar schuilt dus het grote probleem. Winkeldiefstal lijkt heel gewoon te worden voor iedereen. En ondernemers maar geld uitgeven aan beveiligers, camera’s en detectiepoortjes. ”We vermoeden dat het ook met de crisis te maken heeft, dat iedereen gemakkelijk wat in zijn zak steekt”, zegt Zee. ”We kunnen het alleen niet bewijzen, want dieven vullen geen enquête in waarom ze het deden.”

Vorig jaar zagen winkeliers 1,2 miljard euro in rook opgaan door winkeldiefstal, leveranciersfraude, diefstal door personeel en administratieve fouten, zo blijkt uit de Checkpoint Barometer. Het gaat om een inkomstenverlies van €1,2 miljard, of €159,90 per jaar per Nederlands huishouden. Dit is veel hoger dan de gemiddelde wereldwijde kosten per huishouden, die €101,5 bedragen. Het aandeel winkeldiefstal door klanten is nergens zo hoog als in Nederland.

Er moet dus wat gebeuren. ”Politie en justitie moeten ook hun rol pakken”, zegt Zee. ”Er moeten straffen worden uitgedeeld en die moeten ook echt worden betaald of uitgezeten. Als je ziet dat een veelpleger voor de 66ste keer wordt opgepakt, zoals laatst gebeurde, dan mag je toch verwachten dat zo iemand eens een keer een paar maanden achter slot en grendel gaat.”

Intussen hebben 12.000 winkeliers zich aangemeld bij de stichting Afrekenen met Winkeldieven. Dit houdt in dat een dief standaard 181 euro betaalt als schadevergoeding. Die vergoeding wordt voor de winkelier geïncasseerd door de stichting. ”Dat is puur en alleen als vergoeding voor de tijd die een ondernemer kwijt is aan aangifte doen en andere rompslomp”, zegt Zee. ”Het justitiële traject loopt daarnaast.”
Bron: metronieuws.nl

 

Volg ISG op social media:

Google+
https://plus.google.com/107834257725580702171/posts

Twitter
https://twitter.com/ISGbeveiliging

Linkedin
https://www.linkedin.com/company/isg-security

Facebook
https://www.facebook.com/isgbeveiliging