Rotterdam succesvol in bestrijding onzichtbare criminaliteit tamara 9 February 2016

Rotterdam succesvol in bestrijding onzichtbare criminaliteit

Leestijd: 2 minuten

Tijdens een jaar lang speuren in de zwarte economie van Rotterdam is 10 miljoen euro crimineel geld in beslag genomen, zo laat dagblad Trouw weten. Ook werden 23 auto’s ter waarde van 669.000 euro en 640 kilo harddrugs afgepakt.

Sinds een jaar loopt in Rotterdam een programma tegen de zogenoemde ondermijnende criminaliteit. Het gaat hierbij om illegale activiteiten die niet opvallen, maar die wel schadelijk zijn voor de samenhang van de stad en de stadswijken. Daarom pakt de gemeente deze vorm van criminaliteit aan, waarbij wordt samengewerkt met de Belastingdienst, politie en justitie. Deze richten zich onder andere op autobedrijven. Vooral in Rotterdam-Zuid is de gemeente actief, waarbij een stadsmarinier wordt ingezet om de effecten van ondermijnende criminaliteit te inventariseren. Een voorbeeld is de dalende motivatie van kinderen en werkenden als deze zien welke rijkdom criminelen weten te vergaren.

Strijd tegen ‘onzichtbare betonrot’

Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is het programma tegen ondermijning een strijd tegen ‘onzichtbare betonrot’. Maar behalve opsporing vindt hij dat ook de ‘markt’ voor deze vormen van criminaliteit moeten verdwijnen. Sommige dingen in ons land zijn zo georganiseerd, dat ze bijna uitnodigen tot ondermijnende criminaliteit. Het vergt volgens hem wel een nieuwe manier van denken bij opsporingsdiensten, omdat het gaat om moeilijk meetbare vormen van criminaliteit.

Toch is het hard nodig. In Tilburg werd de schade geschat op ongeveer 800 miljoen euro, wat gelijk is aan de totale begroting van deze stad. De illegale economie is daar dus gelijk aan de legale. De autoriteiten van Rotterdam namen het afgelopen jaar 7 kilo goud in beslag. sloten vijf horecazaken tijdelijk, namen 29 computers in beslag wegens illegaal gokken en vonden zeven wapens.

Verder kwamen er volgens Trouw 1314 meldingen binnen van vermoedens over hennepteelt en werden er 326 kwekerijen ontmanteld. De politie nam 560 kilo cocaïne en heroïne en 80 kilo XTC in beslag. Voor drugshandel zijn 26 verdachten en voor mensenhandel elf verdachten veroordeeld.

 

Bron:    beveiligingnieuws.nl | Trouw.nl