Roemeense winkeldieven vormen criminele organisatie tamara 12 May 2014

Roemeense winkeldieven vormen criminele organisatie

Leestijd: < 1 minuut

De elf Roemenen die op 23 april werden aangehouden, blijven langer vastzitten. De raadkamer van de Haagse rechtbank oordeelde dat acht van hen voor 90 dagen in gevangenhouding gaan, de andere drie moeten in ieder geval nog 30 dagen langer vast blijven zitten.

Het Openbaar Ministerie verdenkt alle elf de Roemenen van deelname aan een criminele organisatie. De officier van justitie vermoedt dat de Roemenen ook in andere landen hun slag hebben geslagen. Vermoedelijk is er sprake van mobiel banditisme. Dat zijn (internationaal) rondtrekkende dadergroepen die op pad gaan en bijvoorbeeld stelselmatig winkeldiefstallen plegen. Om na te gaan of deze Roemenen in het verleden ook in andere landen zijn aangehouden voor winkeldiefstallen, heeft het OM aan andere EU-landen gevraagd of deze elf bij hen een strafblad hebben.

Reguliere controle
De zaak kwam toevallig aan het licht toen de politie op 23 april ter ondersteuning van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling mee ging met een controle. Daarbij troffen zij in een woning aan de Delftselaan in Den Haag de elf verdachten aan. Een van de aanwezige agenten merkte tijdens deze controle een partij, nog verpakte, parfum en een voorraad zilverfolie op. Bij de daar op volgende zoeking werd een grote hoeveelheid, in sommige gevallen nog van prijs- en alarmlabels voorziene, merkkleding en parfums aangetroffen.

Volgens de officier van justitie gingen de verdachten georganiseerd te werk en pleegden zij diefstallen op bestelling. Dit zou blijken uit een aangetroffen agenda die vermoedelijk werd gebruikt voor het bijhouden van bestellijsten. De totale waarde van de aangetroffen goederen bedraagt ongeveer €16.000. De goederen zijn vermoedelijk afkomstig uit verschillende winkels in Den Haag maar ook uit andere plaatsen in Nederland en Duitsland.