Veel politievrijwilligers raken hun motivatie kwijt en overwegen te stoppen. Dat schrijft de Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV) aan minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur. De politie denkt onvoldoende na hoe de vrijwilligers goed kunnen worden ingezet, zegt LOPV-voorzitter Michael Sijbom in het AD. We wachten al meer dan een jaar op een beleidsplan, zegt Sijbom. Ook de begeleiding is volgens hem niet op orde. Het kabinet wil dat het aantal vrijwilligers groeit tot 5000, maar dat blijft steken op de helft.
In 2011 is een belofte gedaan de vrijwilligheid bij de politie sterk te moderniseren. Dit is vastgesteld in het Onderhandelaarsakkoord Arbeidsvoorwaarden sector Politie 2012-2014. Hierin staan prioriteiten benoemd die bij het moderniseren van vrijwilligheid bij de politie opgepakt zouden gaan worden. De LOPV constateert dat er – in de bijna vier jaar die verstreken zijn – te weinig progressie is geboekt. Soms lijkt er zelfs sprake te zijn van achteruitgang. Ingezette ontwikkelingen zijn stilgezet. De begeleiding en coördinatie van vrijwilligers staat onder druk, mede door de reorganisatie en onrust bij de korpsleiding en het beroepspersoneel. Verder worden politievrijwilligers bij de beleidsontwikkeling nog regelmatig over het hoofd gezien door de politie.
Het gevolg is dat teveel politievrijwilligers momenteel gedemotiveerd raken. Al vier jaar lang wordt hun geduld op de proef gesteld. Zij vragen zich inmiddels hardop af of zij nog wel welkom zijn en zich in moeten blijven zetten voor de politie.
Bron: beveiligingnieuws.nl