Politie waarschuwt: Zet geen foto van je rijbewijs online tamara 1 September 2014

Politie waarschuwt: Zet geen foto van je rijbewijs online

Leestijd: < 1 minuut

Jongvolwassenen die online pronken met hun behaalde rijbewijs zijn een geliefde slachtoffer voor criminelen. Foto’s worden van internet gehaald en ID-bewijzen worden misbruikt om te frauderen. Hiervoor wordt gewaarschuwd door Landelijke Meldpunt Internetoplichting.

Alleen al in de provincie Noord-Holland kwamen er afgelopen weken meerdere meldingen binnen van personen die waren opgelicht met een foto van hun rijbewijs.

Naar aanleiding hiervan waarschuwt de politie om geen foto’s van rijbewijzen te plaatsen op sociale media zoals Facebook en Google+. Ook fraude-expert Cees Schep van de Fraudehelpdesk ziet foto’s van ‘buitgemaakte’ rijbewijzen en paspoorten geregeld voorbijkomen, vooral bij datingfraude. Oplichters doen zich hierbij voor als minnaars maar zijn er op uit hun ‘geliefden’ zoveel mogelijk geld afhandig te maken. Zijn advies luidt: vertrouw niemand die foto’s of paspoorten en rijbewijzen online toesturen om zichzelf te kunnen legitimeren. Volgens Cees Schep is een bekende truc van oplichters om vertrouwen te wekken bij hun slachtoffers.

Een van de slachtoffers, Bianca van Dieren, vertelt in het AD hoe de fraude er aan toeging. Iemand gebruikte haar identiteit om valse kaartjes voor een popconcert te verkopen. Om kopers te overtuigen liet hij haar rijbewijsfoto zien. Inmiddels kreeg Bianca van verschillende kopers berichten via Facebook om verhaal te halen.

Bron: AD.nl