Politie in Tilburg gaat ‘proactief signaleren’ tamara 23 April 2017

Politie in Tilburg gaat ‘proactief signaleren’

Politie in Tilburg gaat ‘proactief signaleren’
Leestijd: < 1 minuut

De politie Zeeland-West-Brabant gaat met Koningsdag in Tilburg gebruik maken van proactief signaleren. Het komt erop neer dat potentiële raddraaiers uit de tent worden gelokt, zodat ze aangehouden kunnen worden voordat ze problemen gaan veroorzaken.

Er worden bijvoorbeeld drie geüniformeerde agenten opgesteld. Twee agenten in burger observeren vanaf een afstandje hoe passanten daarop reageren. Het zijn de ‘spotters’ die bekijken hoe het publiek op de ‘triggers’ reageert. Als dat vragen oproept, spreken zij de betreffende passant aan. Als die geen goede verklaring heeft voor zijn gedrag, wordt nader onderzoek gedaan.

Het is nu nog een proef, maar in de loop van het jaar worden alle 2500 agenten van Zeeland-West-Brabant in de methodiek getraind. Mogelijk volgt daarna de rest van Nederland. De methodiek heet Pro Actief Signaleren (PAS) en is afgeleid van het in Israël ontwikkelde predictive profiling.

Nog niet bekend is hoe het zit met de rechtmatigheid als mensen op grond van uitgelokt gedrag worden aangehouden. Aanspreken van mensen is echter niet verboden. Als uit het gesprek strafbare feiten naar voren komen is de aanhouding gerechtvaardigd, aldus het OM. Dat is weer niet het geval als iemand illegaal in Nederland blijkt te zijn, maar geen strafbaar feit heeft gepleegd.

Bron: beveiligingnieuws.nl