Politie mag vergunning beveiligingsbranche weigeren tamara 1 May 2014

Politie mag vergunning beveiligingsbranche weigeren

Leestijd: < 1 minuut

Leden van motorclubs mogen binnenkort niet meer werken als beveiliger. Vanaf vandaag is het voor de politie mogelijk om een vergunning te weigeren. De politie mag nu ook de sociale kring van de beveiliger in spe onder de loep nemen.

Het weren van leden van omstreden motorclubs uit de beveilingsbranche, gebeurt niet zonder reden, vinden politie en justitie. Leden van motorclubs zijn al jarenlang actief in de beveiligingsbranche, meer dan eens zou blijken dat leden zijn betrokken bij criminele activiteiten. De posities die deze leden bekleden, zouden worden misbruikt om bijvoorbeeld horecabazen af te persen en gedwongen te laten betalen voor beveiliging. De bendeleden ontkennen dit stellig.

Ook Defensie heeft grote moeite met personeel dat lid is van omstreden motorclubs zoals de Hells Angels of Satudarah. De krijgsmacht zou het liefst zien dat militairen hun lidmaatschap bij motorbendes opgeven, maar is niet bij machte om dit af te dwingen.

Uit een recente studie van de Nationale Politie blijkt dat er bij 80 procent van 600 onderzochte outlaw bikers sprake is van criminele antecedenten. De krijgsmacht zelf heeft geen cijfers over het aantal militairen dat lid is van omstreden motorclubs. Tot nu toe werd een kandidaat alleen gecheckt op zijn diploma’s en of diegene geen strafblad had.