Politie lost slechts 1 op de 10 inbraken op tamara 27 March 2015

Politie lost slechts 1 op de 10 inbraken op

Leestijd: < 1 minuut

Het aantal inbraken is opnieuw gedaald, zo blijkt uit de de AD Misdaadmeter. Het aantal inbraken is vorig jaar met bijna 20% gedaald naar ruim 71 duizend gevallen. De grootste kans op een woninginbraak is in Blaricum met 93 gevallen per 10 duizend inwoners.

Wie toch slachtoffer wordt moet er sterk rekening mee houden dat de dader nooit wordt gepakt. De politie lost slechts 1 op de 10 inbraken op. De meeste slachtoffers horen bovendien niet van de politie of de dader is gepakt of niet. Dat moet beter, vindt slachtofferhulp Nederland. De politie heeft bovendien niet de capaciteit om alle zaken te onderzoeken en kan niet anders dan keuzes maken. Toch pleit de politie niet direct voor meer mankracht, de alertheid van burgers is meer waard.

44 % van de inbrekers komt binnen door een deur te forceren. Bijna 20% komt binnen door een raam te openen. Goedgekeurde sloten op de voordeur zijn belangrijk. Maar vergeet de schuur en garage niet. Juist daar zitten vaak nog slechte sloten op de deur, terwijl een nieuwe (elektrische) fiets ook een flinke schadepost is. Vorig jaar werd er 21.800 keer ingebroken in een schuurtje, dat is 5% minder dan een jaar eerder, maar nog altijd zestig keer per dag. Relatief het vaakst gebeurde dat in Zundert: 56 inbraken per 10 duizend inwoners.

Bron: ad.nl/misdaadmeter