Overvallen op juweliers naar laagterecord tamara 3 February 2016

Overvallen op juweliers naar laagterecord

Leestijd: < 1 minuut

Het aantal overvallen op juweliers daalde in 2015 naar elf, meldt De Telegraaf op basis van cijfers van de Federatie Goud en Zilver. In het laatste decennium was er volgens de branchevereniging geen jaar met zo weinig berovingen.

In 2010 werden er volgens de cijfers nog 74 overvallen gepleegd. Daarna nam het aantal elk jaar af. De federatie denkt dat dit komt door de extra beveiligingsmaatregelen die juweliers hebben getroffen, zoals toegangssluizen, zenders in juwelen en mistgeneratoren.

Daarnaast is de politie zeer actief in het oplossen van overvallen. Er is er veel meer aandacht voor sporenonderzoek dan voorheen, waardoor het oplossingspercentage is gestegen. Bij ongeveer de helft van het aantal overvallen op juweliers wordt tegenwoordig de dader opgespoord.

Wat wellicht ook meespeelt is dat het Openbaar Ministerie begin 2012 de richtlijnen voor straffen heeft aangescherpt. Gemiddeld zijn de strafeisen met een derde verhoogd. Ook rechters leggen  zwaardere straffen op. Hoewel de meeste overvallen in een impuls worden gepleegd, is de kans groot dat het zwaarder straffen professionele overvallers misschien toch afschrikt.

 

Bron: beveiligingnieuws.nl