Overvallen? Maak dan gebruik van ‘subsidieregeling overvallen’ tamara 26 August 2014

Overvallen? Maak dan gebruik van ‘subsidieregeling overvallen’

Leestijd: < 1 minuut

Voor het ministerie van Veiligheid en Justitie is topprioriteit dat mensen niet nogmaals slachtoffer worden van een overval. Het is daarom dat de succesvolle ‘subsidieregeling overvallen’ vorig jaar is verlengd.

Met deze regeling kunnen slachtoffers de kosten van preventieve beveiligingsmaatregelen tot een maximum van € 1.000,- terug krijgen. Kijk op www.schadefonds.nl voor informatie over deze subsidieregeling.

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven heeft in 2013 12,7 miljoen euro uitgekeerd aan bijna 8000 slachtoffers van geweldsmisdrijven met ernstig lichamelijk of psychisch letsel, slachtoffers van een overval, van seksueel misbruik en aan slachtoffers van de rellen in Haren.

Dit blijkt uit het jaarverslag 2013 van het Schadefonds. Het leeuwendeel is uitgekeerd aan slachtoffers van geweldsmisdrijven, 11,9 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 13,6 miljoen euro. Van de rest, 8 ton, is ongeveer de helt uitgekeerd aan slachtoffers van overvallen voor het treffen van preventieve maatregelen. De andere helft ging naar twee ‘nieuwe’ groepen. Dat zijn slachtoffers van seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen en de eenmalige slachtoffers van de ‘facebook’-rellen in Haren. Slachtoffers van seksueel misbruik kunnen ook in 2014 en 2015 een aanvraag voor schadevergoeding indienen.

Aanvragen
Het schadefonds geeft een financiële tegemoetkoming voor materiële en immateriële schade aan slachtoffers van een opzettelijke gepleegd geweldsmisdrijf, zoals mishandeling, diefstal met geweld, bedreiging met geweld en verkrachting. Het is niet van belang of de dader is aangehouden of veroordeeld. Wel moet er sprake zijn van ernstig letsel en mag het slachtoffer niet zelf schuldig zijn aan het geweldsmisdrijf. Een laatste voorwaarde is dat de schade niet op een andere manier wordt vergoed.

Bron: schadefonds.nl