Openingstijden horeca centrum Amsterdam vanaf juli 2015 verruimd tamara 30 June 2015

Openingstijden horeca centrum Amsterdam vanaf juli 2015 verruimd

Leestijd: < 1 minuut

De openingstijden van horecagelegenheden op het Leidsplein en Rembrandtplein worden met ingang van juli 2015 verruimd. Het betreft een proefperiode van drie jaar. Als tegenprestatie gaan de horeca-ondernemers op de twee pleinen zich inspannen om het uitgaansgeweld en overlast voor omwonenden verder terug dringen.

Het is volgens burgemeester Eberhard van der Laan de bedoeling dat de goede sfeer die er is op festivals, waar weinig sprake is van geweld, wordt overgebracht naar de uitgaanspleinen.

In de praktijk betekenen de ruimere openingstijden dat 26 nachtzaken vanaf 1 juli 2015 op vrijdag en zaterdag tot zes uur gasten mogen binnen laten en pas om acht uur ‘s ochtends hoeven te sluiten. Nu is dat nog vijf uur en zes uur. Zestig zaken met een avondvergunning mogen vanaf dan op vrijdag en zaterdag tot zes uur openblijven en tot vijf uur nieuwe gasten binnen laten. Voor horeca met een terras wordt het terrasregime voor zomer en winter gelijk, waardoor de terrassen vanaf juli 2015 in het weekend ook in de winter tot twee uur ‘s nachts open mogen blijven.

Om de sfeer op de pleinen ontspannen te houden wordt er gebruik gemaakt van de inzet van hosts, die bezoekers welkom moeten heten en informeren, maar ook de-escalerend moeten optreden. De kosten van deze hosts, ter hoogte van 120.000 euro per jaar per plein, zullen worden gedeeld door de gemeente en de horeca-ondernemers. Door de verruimde openingstijden wordt ondernemers de mogelijkheid geboden om gemaakte kosten terug te verdienen.

Er zal worden onderzocht of de verruiming van de openingstijden ook kan gaan gelden voor ondernemers buiten de grote horecapleinen.

 

Meer interessante artikelen? Volg ons op Facebook!