Onderzoek terrasprijzen in Nederland 2015 tamara 11 July 2015

Onderzoek terrasprijzen in Nederland 2015

Leestijd: 2 minuten

Amsterdam is na 2 jaar weer de duurste terrasstad van Nederland. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras van Amsterdam is € 23,05 dit is 5,5% hoger dan vorig jaar. Gemiddeld zijn de terrasprijzen dit jaar met 2,5% gestegen. Almere is voor het eerst de goedkoopste terrasstad van Nederland. Uit het jaarlijkse onderzoek van de prijs voor een rondje op het terras (2 koffie, 2 fris, 2 bier, en 2 rosé) blijkt dat Amsterdam dit jaar de duurste terrasstad is. Een rondje kost daar € 23,05.

Dat Amsterdam de duurste terrasstad is, is op zich niet verrassend gezien het feit dat hier de vastgoed – en huurprijzen ook fors hoger liggen dan elders in het land. Amsterdam stond vorig jaar nog op de vier de plek, maar heeft dit jaar de koppositie van Haarlem overgenomen. De stad wordt in de ranglijst gevolgd door Den Haag, Haarlem en ’s Hertogenbosch waarna Utrecht de top 5 afsluit.

Prijzen in Nijmegen het hardst gestegen

In Nijmegen zijn de prijzen dit jaar het hardst gestegen met 7,5%, de prijs voor een rondje op het terras ligt hiermee nog altijd lager dan het landelijke gemiddelde. Dit kan dus gezien worden als een inhaalslag. Vanwege de prijsstijging klimt de stad vier plaatsen op de ranglijst naar de 17e plaats.

Eindhoven, Breda en Almere

Eindhoven stijgt dit jaar ook fors; vorig jaar stond de stad nog op de 20e plaats, maar door een prijsstijging van 7,3% staat de stad nu op de 15e plek.

De voordeligste steden

Een rondje op het terras kost in Almere gemiddeld €2,98 minder dan in Amsterdam. Met name liefhebbers van een biertje kunnen het best naar Almere, waar een glas bier gemiddeld € 2,27 kost.

Een glas rosé is met €3,23 het goedkoopst in Almere.  Wie liever een glas fris drinkt kan het best naar Breda en voor een kopje koffie naar Arnhem met gemiddelde prijzen van respectievelijk €2,14 en €2,07.

Terraskoopkracht het hoogst in Amersfoort

Voor het onderzoek wordt ook jaarlijks de terras koopkracht bepaald door het gemiddeld besteedbaar inkomen van de inwoners af te zetten tegen de terrasprijzen. Hieruit blijkt dat inwoners van Amersfoort de hoogste terraskoopkracht hebben met gemiddeld 20,4 rondjes per week. De stad wordt op de voet gevolgd door Breda, waar inwoners gemiddeld 20,3 rondjes per week kunnen bestellen. In Groningen en Enschede kan men wekelijks slechts 16,4 rondjes geven. De gemiddelde terraskoopkracht over alle gemeten steden ligt op 18,6 rondjes per week. Hiermee is de terraskoopkracht gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar, toen men gemiddeld nog 18,8 rondjes per week kon betalen.

Stijging bierprijzen

De stijging van de inkoopprijs van bier is de afgelopen jaren niet volledig doorberekend aan de Nederlandse consument. In de periode van vijf jaar is de inkoopprijs bier met circa 18% gestegen, de horecaondernemers verhoogde de prijs voor een fluitje met slechts 9%.

 

Overzicht terrasprijzen in Nederland 2015

Terrasprijzen in Nederland 2015

 

 

Bron:
Deze resultaten zijn afkomstig van het jaarlijkse terrasonderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies.

Meer interessante artikelen? Volg ons op Facebook!