Ondertekening Safety Deal Transportcriminaliteit tamara 6 May 2014

Ondertekening Safety Deal Transportcriminaliteit

Leestijd: < 1 minuut

Om de toename van ladingdiefstal tegen te gaan, hebben verzekeraars, Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO de handen ineen geslagen.De drie partijen ondertekenden in aanwezigheid van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie de zogeheten Safety Deal Transportcriminaliteit.

Op het bedrijfsterrein van transportonderneming Bode Scholten zetten directeur Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars, voorzitter Arthur van Dijk van TLN en adjunct-directeur Joost Sitskoorn van EVO hun handtekening onder de Safety Deal Transportcriminaliteit en lanceerden de website preventieinzicht.nl. Deze site bevat een gratis e-learningmodule waarmee ondernemers en chauffeurs kunnen testen hoeveel zij al weten over het voorkomen van ladingdiefstal.

Ladingdiefstal veroorzaakt ongeveer 350 miljoen euro schade per jaar. Het aantal aangiften van (pogingen tot) ladingdiefstal steeg vorig naar 432. In 2012 stond de teller nog op 287. Dit blijkt uit de rapportage Transportcriminaliteit 2013 van het Landelijk Team Transportcriminaliteit van de politie.

Dieven weten vooral toegang te krijgen tot de lading door simpelweg het afdekzeil door te snijden en de lading te stelen wanneer die waardevol genoeg is. Gemiddeld is er voor 100.000 euro bij een diefstal. Daar komt dan de bedrijfs- en vervolgschade voor transportbedrijven nog bij. Vaak wordt de vracht gestolen op parkeerplaatsen langs snelwegen die minder zijn beveiligd. Zelfs op het eigen terrein van een vervoersbedrijf worden ladingen gestolen uit geladen vrachtwagens die klaar zijn om de volgende ochtend te vertrekken.

Link: preventieinzicht.nl