Nieuwe flexwet drama voor werkzoekenden tamara 27 February 2016

Nieuwe flexwet drama voor werkzoekenden

Leestijd: < 1 minuut

Een vaste baan in het midden- en kleinbedrijf is vrijwel kansloos. De invoering van de nieuwe flexwet pakt daarmee compleet verkeerd uit voor werknemers. Werkgevers ergeren zich groen en geel aan de vergoeding die zij moeten betalen als ze af willen van een werknemer.

Veel mkb’ers kunnen de zogenoemde transitievergoeding niet betalen, waardoor ze financieel in de knel komen. Ondernemers nemen daardoor bijna geen mensen meer in vaste dienst.

Nul op rekest

Bovendien krijgen bedrijven die af willen van een werknemer steeds vaker nul op het rekest van de rechter, omdat zij hun personeelsdossiers niet op orde hebben, zo blijkt uit een inventarisatie van juridisch dienstverlener DAS.

Volgens Pascal Besselink, jurist arbeidsrecht bij DAS, is het percentage afwijzingen onder de flexwet met zo’n 30 tot 40% fors hoger dan voor de invoering toen 10 tot 15% van de verzoeken werd afgewezen.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland herkennen zich in dit beeld. ,,Wij horen vanuit onze achterban dat mkb-ondernemers moeite hebben met het betalen van de transitievergoeding. Dit maakt ondernemers ‘kopschuw’ om mensen aan te nemen”, zegt een woordvoerder.

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt woensdag bijeen voor de eerste evaluatie van de Wet Werk en Zekerheid.

 

Bron: Telegraaf