Nederland populair onder buitenlandse inbrekers tamara 28 July 2014

Nederland populair onder buitenlandse inbrekers

Leestijd: 2 minuten

Nederland is een walhalla voor inbrekers. Met name Oost-Europeanen slaan hun slag mede omdat de straffen hier laag zijn en de pakkans vrij klein. Benieuwd hoe dat in jouw gemeente zit? Lees dan verder. Nederland is aantrekkelijk voor criminelen uit het buitenland. Van de opgeloste inbraken is 14% gepleegd door criminelen uit Midden-Oost-Europa, aldus de politie.
“Het is in Nederland open en transparant. Er staat en ligt veel op straat. Inbrekers zien het als een Albert Heijn to go; pakken wat je pakken kan,” aldus een hoofdinspecteur van de Poolse politie.

Pakken wat je pakken kan

Oost-Europeanen zouden flink hun slag slaan in ons land omdat de straffen hier laag zijn en de pakkans klein. Op een simpele inbraak zonder geweld staat maximaal 9 jaar cel, of een geldboete van maximaal 19.500 euro. Pleeg je meerdere inbraken, hoeveel dat er zijn maakt niet uit, dan krijg je maximaal 12 jaar.

Pakkans in jouw gemeente

De kans dat je gepakt wordt, is inderdaad heel klein. Landelijk wordt 9 procent van de inbraken wordt opgelost.

Ben je benieuwd hoe groot de pakkans in jouw gemeente is? Klik dan hier.

Nederland populair onder buitenlandse inbrekers

Te kort door de bocht

Volgens Nicolien Kop, lector Politieacademie, kun je niet zomaar zeggen dat Oost-Europeanen het merendeel van de inbraken pleegt. Ze vindt dat te kort door de bocht: “Het gros van de inbrekers is gelegenheidsinbreker, deze komen uit de buurt van de gedupeerde. 14% van de opgeloste inbraken is weliswaar gepleegd door Oost-Europeanen, maar dat is alleen maar gebaseerd op 6,7% van alle woninginbraken. De politie lost namelijk maar zo weinig inbraken op.”

Het oplossingspercentage zouden we volgens Nicolien Kop omhoog kunnen krijgen door extra mankracht in te zetten.

Bron: EditieNL