Nederland Europees kampioen winkeldiefstal tamara 14 November 2015

Nederland Europees kampioen winkeldiefstal

Leestijd: 3 minuten

In tegenstelling tot de Europese trend, stijgt winkelcriminaliteit in Nederland. In 2014 liepen Nederlandse winkeliers daardoor 1,36 miljard euro aan inkomsten mis. Samen met de preventiemaatregelen komt dat op 292 euro per jaar per gezin. Hoewel interne criminaliteit ook een rol speelt, behoort Nederlands winkelpersoneel tot het eerlijkste van Europa. De stijgende winkelcriminaliteit is dan ook vooral toe te schrijven aan georganiseerde criminaliteit, zo staat te lezen in de Global Retail Theft Barometer.

Nederland is Europees kampioen op het gebied van derving. Dat is het verlies aan omzet dat retailers jaarlijks lijden door winkeldiefstal, leveranciersfraude, diefstal door personeel en administratieve fouten. Met een dervingspercentage van 1,48 procent – het hoogste in heel Europa van alle zestien deelnemende landen – is Nederland de slechtste leerling in Europa. Concreet betekent dit dat in 2014 de Nederlandse retail 1,36 miljard euro misliep door derving. De Nederlandse cijfers staan bovendien in schril contrast met de Europese trend. 55 procent van de Europese retailers noteerden het voorbije jaar een daling inzake winkelcriminaliteit. Nederlandse retailers stelden een stevige stijging vast. Toch is er ook een positieve noot: het Nederlands winkelpersoneel behoort tot één van de eerlijkste van Europa. Enkel Duitse en Oostenrijkse medewerkers stelen minder van hun baas. Dit alles blijkt uit de veertiende editie van de Global Retail Theft Barometer, een onafhankelijk wereldwijd onderzoek uitgevoerd door The Smart Cube in opdracht van Checkpoint Systems.

Pjotr van Wuyckhuyse, Sales Manager Benelux bij Checkpoint Systems, schrijft de stijgende verliezen voor een groot deel toe aan de georganiseerde misdaad: “Het groeiend aantal Oost-Europese bendes haalt voordeel uit de open-grenzen-politiek.”

Winkeldiefstal is in Nederland met een percentage van 1,48 procent op de totale retailomzet de op één na hoogste van alle respondenten. Enkel Mexico (1,68 procent) scoorde in 2014 slechter dan Nederland. Daarmee scoort Nederland niet alleen slechter dan het wereldwijd gemiddelde van 1,23 procent, maar ook slechter dan het Europees gemiddelde van 1,05 procent. In Europa doet geen enkel land het slechter. Buurlanden België (1,19 procent), Duitsland (1,08 procent) en het Verenigd Koninkrijk (0,89 procent) doen het opvallend beter dan Nederland. De drie beste leerlingen van de klas zijn bovendien allemaal Europees: Noorwegen (0,75 procent), Zwitserland (0,76 procent) en Frankrijk (0,81 procent) noteerden het afgelopen jaar van alle deelnemende landen de laagste derving.

De diefstalbarometer

Derving heeft verschillende oorzaken. De diefstalbarometer maakt een onderscheid tussen vier categorieën: winkeldiefstal, diefstal door personeel, verlies ten gevolge van administratieve fouten en leveranciersfraude.
Nederland heeft zijn titel van Europees kampioen te danken aan het hoge percentage winkeldiefstal. Maar liefst 73 procent van de derving (1,03 miljard euro) in de Nederlandse retail is toe te schrijven aan winkeldieven. Geen enkel Europees land doet slechter. Oostenrijk (70 procent), Turkije (66 procent) en Duitsland (65 procent) komen in de buurt van het Nederlandse percentage. Buurlanden België (48 procent) en het Verenigd Koninkrijk (26 procent) hebben beduidend minder last van stelende klanten.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de diefstalbarometer dat de ondervraagde retailers wereldwijd diefstal door personeel als de grootste bron van verlies aanduiden (39 procent). Op het gebied van leveranciersfraude, verliest de Nederlandse retailsector het minst (amper 1 procent) in vergelijking met de rest van Europa. In Noorwegen (30 procent), Italië en Portugal (beide 13 procent) en Frankrijk en Polen (beide 11 procent) is leveranciersfraude een veel groter probleem dan in Nederland. Nederlandse retailers verliezen 12 procent van hun omzet door administratieve fouten. Dat is maar liefst de helft minder dan het Europese gemiddelde van 24 procent.

In Nederland lijden elektronicawinkels het meest onder winkelcriminaliteit. In 2014 verloren ze er maar liefst 2,75 procent van hun omzet door. Dat ligt een stuk hoger dan het wereldwijde (0,83 procent) en Europese (0,79 procent) gemiddelde voor deze verticale markt. Verder incasseren Nederlandse drogisterijen (2,25 procent) en grootwarenhuizen (1,77 procent) aanzienlijke verliezen.

Winkeldieven en winkelpersoneel hebben het vooral gemunt op producten die ze eenvoudig kunnen verstoppen, een groot publiek aanspreken en een afzetmarkt hebben om door te verkopen. Concreet gaat het om elektrisch gereedschap, GSM-accessoires, modeaccessoires, batterijen, sterke drank en scheermesjes.

In 2014 investeerden Nederlandse retailers 1,10 procent van hun omzet in antidiefstaloplossingen, goed voor een bedrag van 1,05 miljard euro. Daarmee staat Nederland net in de Europese top-5. Enkel Spanje (1,37 procent), Frankrijk (1,36 procent), Duitsland (1,31 procent) en Oostenrijk (1,25 procent) investeerden meer in antidiefstaloplossingen. België investeerde met 0,50 procent van de omzet na Turkije (0,30 procent) en Zweden (0,40 procent) het minst van alle Europese landen in antidiefstaloplossingen. Het Nederlands percentage ligt bovendien hoger dan wat Europese retailers gemiddeld investeerden in dezelfde periode (1,07 procent), maar lager dan het wereldwijde gemiddelde (1,19 procent).

 

Bron: Beveiliging.nl