Nauwelijks afname aantal winkeldiefstallen tamara 18 May 2015

Nauwelijks afname aantal winkeldiefstallen

Leestijd: < 1 minuut

De misdaadcijfers mogen dan wel omlaag gaan. dat geldt niet voor het aantal winkeldiefstallen. Dat blijft volgens Detailhandel Nederland onverminderd hoog en moet daarom prioriteit krijgen van politie en justitie. Elk jaar wordt voor honderden miljoenen euro’s uit winkels gestolen.

Vorig jaar werd van ruim 42.000 winkeldiefstallen aangifte gedaan, nauwelijks minder dan het jaar ervoor. Volgens secretaris winkelcriminaliteit Bert van Steeg van Detailhandel Nederland ligt het werkelijke aantal diefstallen nog veel hoger omdat de cijfers alleen maar uitgaan over geregistreerde aangiftes.

Aantal winkeldiefstallen 2005 – 2014

Aantal winkeldiefstallen 2005-2014

181 euro boete

De organisatie zelf wil meer werk maken van de sinds enkele jaren bestaande regeling Afrekenen met Winkeldieven. Die houdt in dat een dief die wordt betrapt onmiddellijk een schadeclaim van 181 euro aan zijn broek krijgt, boven op een eventuele boete of straf van politie en justitie. De uitvoering van deze regeling ligt bij een stichting van Detailhandel Nederland, die eventueel een incassotraject start wanneer de dief niet meteen over de brug komt.

Vorig jaar werd de regeling 8000 keer toegepast. In 65 procent van de gevallen betaalde de dief direct aan de winkelier. In de overige gevallen werd een incassotraject gestart en werd bijna 80 procent van de claims alsnog op de daders verhaald.

 

 

Bron: Detailhandel Nederland