Minder geslaagde ramkraken en minder buit tamara 14 April 2014

Minder geslaagde ramkraken en minder buit

Leestijd: 2 minuten

Het aantal plofkraken is met 80% gedaald. Door nauwere samenwerking binnen de politie en een miljoeneninvestering door banken bestaat er een hoge pakkans en is er weinig buit.Vorig jaar maakte de politie zich nog ongerust over de 129 ramkraken die tot grote schade leiden bij omliggende huizen. De explosies worden steeds zwaarder. Ramkrakers werken niet meer met gas, maar met explosieven.

Toen twee jaar terug het aantal plofkraken aanzienlijk toenam, besloten politie en justitie over te gaan tot nauwere samenwerking. Daarbij schoven in april 2013 de banken aan. Dat er iets moest gebeuren, was duidelijk.

Volgens onderzoeken van politie blijkt dat ramkrakers door het hele land werken. Met behulp van het koppelen van dna-spoor uit de ene stad en camerabeelden uit de andere wist de politie zaken op te lossen. Zo liepen 10-tallen verdachten van ramkraken tegen de lamp en werden opgepakt. Alleen al door deze werkwijze werden in de eerste 6 maanden van 2013 in totaal 53 verdachten opgepakt. Enkele verdachten kregen een flinke straf en gingen voor 8 jaar de gevangenis in.

Banken hebben de laatste jaren fors geinvesteerd in betere beveiliging van geldautomaten. De investering van enkele 10-tallen miljoenen euro’s is natuurlijk een veelvoud van de schade die door banken geleden wordt, aldus Yvonne Willemsen, hoofd Criminaliteitsbeheersing (NVB). De investering wordt met name gedaan voor de veiligheid van personeel en klanten.

Veel van de ruim 7600 geldautomaten die er in NL zijn, werden aangepast. Zo zijn de automaten robuuster gemaakt om explosies te overleven. Ook zijn maatregelen getroffen om bij een eventuele geslaagde plofkraak het geld onbruikbaar te maken, bijvoorbeeld door verf. Daarnaast wordt de pakkans vergroot doordat vaker camera’s worden gemonteerd en gebruik te maken van live-beelden. De live-camera’s springen aan bij een trilling en zenden de beelden direct door naa de politie. Al deze voorzorgsmaatregelen hebben geleid tot minder geslaagde ramkraken, wordt er minder buitgemaakt en is er een hogere pakkans.

Bewaren