Meer meldingen bij Meld Misdaad Anoniem tamara 27 April 2014

Meer meldingen bij Meld Misdaad Anoniem

Leestijd: 2 minuten

Vorig jaar zijn er 34% meer meldingen binnengekomen bij Meld Misdaad Anoniem. De meldingen van anonieme burgers gingen onder andere over witwassen, crimineel vermogen en afpersing. Bij elkaar stuurde het meldpunt 15.700 meldingen door naar politie en andere partners.

Mede op basis van de meldingen van Misdaad Anoniem zijn tot op heden ruim 1900 verdachten aangehouden, ruim duizend misdrijven opgelost en 126 misdrijven voorkomen, meldt de organisatie. De informatie brengt de criminele organisaties achter hennepkwekerijen, XTC-labs en mensenhandel beter in beeld, zo blijkt uit een analyse van de jaarcijfers van de anonieme meldlijn.

Nog steeds belt het merendeel van de tipgevers over drugshandel. Deze bellers gaven echter in het afgelopen jaar ook 83 keer concrete informatie over witwassen, 14 keer over afpersing en 114 keer over de bezittingen die met crimineel geld werden verkregen. Naar aanleiding van M.-tips werden in drugsonderzoeken niet alleen 1124 criminelen aangehouden, maar werd ook crimineel geld, huizen en dure auto’s in beslag genomen.

In totaal belden 9090 mensen over drugshandel (+12 procent). Steeds meer van deze telefoontjes gaan ook over andere misdaden zoals witwassen en afpersing. Door tips bij M. kwam in ieder geval drie miljoen euro aan criminele winsten boven tafel en werd 1,8 miljoen euro aan fraude en energiediefstal vastgesteld. Titus Visser, directeur van M.: “Bij één op de acht drugstips werd iemand aangehouden, maar daar blijft het niet bij. Bij de ruimingen van hennepkwekerijen bijvoorbeeld worden veel dure bezittingen in beslag genomen. Ook komt er vaker energiediefstal aan het licht. Steeds meer anonieme tipgevers maken crimineel gedrag financieel onaantrekkelijk.” Zo waren anonieme drugstips aanleiding voor inbeslagnames van voertuigen en andere luxe goederen in Leimuiden, Alphen aan de Rijn en Utrecht. In Den Haag werden eveneens telefoons, simkaarten en computers in beslag genomen en spoorde de politie ‘een belangrijke schakel’ in de drugshandel op.

Opvallend is dat in 2013 het aantal gemelde XTC/GHB laboratoria met bijna de helft is toegenomen naar 110 meldingen (+49 procent). Hierdoor werd een van de grootste XTC-laboratoria in Nederland ontdekt in een bedrijfspand in Rosmalen. Naar schatting werd hier dagelijks 250 liter MDMA geproduceerd, goed voor 250.000 XTC-pillen. Andere M.-tips leidden naar drugslaboratoria in Hendrik Ido Ambacht en Tilburg en naar partijen chemicaliën in Roermond en Breda.

Anonieme tipgevers geven daarnaast steeds vaker informatie over de criminele wereld achter het illegale gokken. Zo valt op dat de meldingen over illegale kansspelen zijn toegenomen met 18 procent naar 136 meldingen. Een M.-tip over illegaal gokken was aanleiding voor onderzoek naar een Turks koffiehuis in Amsterdam. De melder belde nadat Meld Misdaad Anoniem met partners in de wijk campagne voerde en bewonersbijeenkomsten had verzorgd. Eind november deden diverse autoriteiten een inval in het koffiehuis, hielden 21 verdachten aan en stelden vast dat er structureel en op grote schaal illegaal werd gegokt. Dit had een aanzuigende werking op criminelen. Het koffiehuis is op last van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan gesloten. Martijn van de Koolwijk, woordvoerder van de Kansspelautoriteit: “Juist voor gevoelige zaken in het schemergebied tussen onder- en bovenwereld is een anonieme meldlijn onmisbaar. Het is goed dat M. het vertrouwen van bewoners weet te winnen en dat mensen zulke cruciale informatie over illegaal gokken doorgeven.”

Ook de Inspectie SZW ontving in 2013 meer anonieme tips van M. over arbeid gerelateerde misstanden, zoals uitbuiting van medewerkers (112, +14 procent) en ontduiken van premies (224, +21 procent). Een gezamenlijke bewustwordingscampagne over arbeidsuitbuiting – een vorm van mensenhandel – droeg hieraan bij.