Meer Amsterdamse toezichthouders in burger tamara 14 December 2015

Meer Amsterdamse toezichthouders in burger

Leestijd: < 1 minuut

De gemeente Amsterdam gaat meer toezichthouders in burger inzetten om overlast en overtredingen sneller en beter te kunnen bestrijden. Dat meldt de NOS. Toezichthouders in burger gaan nu ook de taxibranche, de horeca en de prostitutiesector controleren. Verder gaan ze undercover toezien op hotels, avondwinkels en souvenirshops.

De toezichthouders in burger kijken bijvoorbeeld of zij een ritje aangeboden krijgen van een illegale taxi, of ze bezoeken een massagesalon om te controleren of daar prostitutie wordt aangeboden. De gemeente ziet dit als een effectieve methode om de veiligheid en leefbaarheid in de stad te vergroten.  De controleurs worden vooral ingezet op locaties waar illegale activiteiten voor veel overlast zorgen of waar overtredingen moeilijk op te sporen zijn.

“Regulier, geüniformeerd toezicht blijft het uitgangspunt, maar in aanvulling daarop kan anoniem toezicht worden ingezet om snel en effectief te kunnen optreden”, zegt een woordvoerder van de gemeente.  De toezichthouders mogen niet zelf optreden. Als zij een strafbaar feit vaststellen, moeten zij de opsporing aan de politie overlaten. Ook is het niet toegestaan om overtredingen uit te lokken, door bijvoorbeeld in een massagesalon om seks te vragen.

 

Bron: beveiliging.nl