Massaal gebruik lachgas en verdubbeling xtc-gebruik tamara 27 June 2014

Massaal gebruik lachgas en verdubbeling xtc-gebruik

Leestijd: < 1 minuut

Het Amsterdamse uitgaanspubliek zit massaal aan het lachgas. Gebruikte in 2008 nog 3 procent van de stappers het verdovingsmiddel, in 2013 was dat gestegen naar 33 procent.

Over de hele linie zijn bezoekers van clubs en alternatievere feesten meer gaan gebruiken. Dat blijkt uit de Antenne 2013, het jaarlijkse onderzoek van de UvA en de Jellinek naar de trends in alcohol, tabak en drugsgebruik, dat gisteren werd gepresenteerd.

Meer dan de helft van de ondervraagde club- en festivalgangers gaf aan de laatste maand een xtc-pilletje te hebben gebruikt – een ruime verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. Ook speed maakte een comeback, het ghb-gebruik verdubbelde, ketamine groeide en lachgas is een heuse hype.

Lachgas komt onder andere uit patronen die op slagroomapparaten worden gebruikt. Die worden in ballonnen leeggespoten en daarna wordt het gas ingeademd. ‘De gebruiker krijgt een dromerige roes van een paar minuten. Daarna is het weer klaar,’ zegt hoogleraar criminologie aan de UvA Ton Nabben. ‘Maar er zijn ook gebruikers die achter elkaar ballonnen snoepen.’

Er is rond het lachgas een handel ontstaan waarbij ‘dealers’ met patronen en ballonnen de straat op gaan tijdens festivals of op grote evenementen als Koningsdag of de Canal Parade. ‘Je ziet dan de grond bezaaid met patronen.’

Op sommige feesten staat een heuse ballonnenbar, zo ontdekten de onderzoekers van Antenne. Ook zijn er bezorgdiensten waar je lachgaspakketten kan bestellen die diezelfde avond nog worden geleverd. Lachgas is niet illegaal. Maar het is wel verboden om lachgas te verkopen met het doel het als drugs te gebruiken. De gebruiker is overigens niet strafbaar.

(Door: Malika Sevil)| Het Parool

 

Volg ISG op social media:

Google+
https://plus.google.com/107834257725580702171/posts

Twitter
https://twitter.com/ISGbeveiliging

Linkedin
https://www.linkedin.com/company/isg-security

Facebook
https://www.facebook.com/isgbeveiliging