De lokfiets is volgens het Centrum Fietsdiefstal populair in de strijd tegen diefstal en leidt tot een toename in aanhoudingen. In de eerste 3 maanden van 2014 werd de lokfiets 228 ingezet. Het resultaat : 152 aanhoudingen.De lokfiets wordt door verschillende partijen beschikbaar gesteld om gezamenlijk fietsendiefstal effectief te kunnen bestrijden. Afnemers van de fiets zijn gemeenten en de politie.
In navolging van de succesvolle lokfiets zet het Centrum Fietsendiefstal nu ook elektrische lokfietsen in en ook baklokfietsen. Deze elektrische exemplaren worden met name in de regio’s Den Haag, Amsterdam en Utrecht gebruikt waar het fietsendiefstal-percentage hoog is.
De elektrisch uitgevoerde lokfietsen hebben een voor het ook oog onzichtbaar GPS-volgsysteem. Toezicht door politiemensen is niet noodzakelijk. Op het moment dat de fiets wordt verplaatst wordt een seintje doorgegeven aan de politie. Deze kan vervolgens overgaan tot aanhouding van de fietsendief. De lokfietsen worden zoals eerder genoemd beschikbaar gesteld door verschillende partijen. Dit zijn de fietsverzekeraars Unigrant en Enra.
In zo’n zes wekentijd zijn lokfietsen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn vijftien keer gestolen. In alle vijftien gevallen is hiervoor een verdachte aangehouden. De lokfietsen zijn eind mei geplaatst door de politie in Leidsche Rijn vanwege een toename van het aantal fietsendiefstallen.
Grote pakkans
Op het moment dat politie een signaal binnen krijgt wordt de fiets gevolgd. Vooral rond station Terwijde werden veel fietsen gestolen. Alle keren hield de politie ook de steler aan. De politie zet de actie voort.
Volg ISG op social media:
Facebook
https://www.facebook.com/isgbeveiliging
Google+
https://plus.google.com/107834257725580702171/posts
Twitter
https://twitter.com/ISGbeveiliging
Linkedin
https://www.linkedin.com/company/isg-security