Kopen gereedschap in bouwmarkt maakt verdacht tamara 19 November 2014

Kopen gereedschap in bouwmarkt maakt verdacht

Leestijd: < 1 minuut

Bouwketens als Gamma en Karwei en de politie hebben afgesproken om de aanschaf van een aantal specifieke gereedschappen scherp in de gaten te houden. De samenwerking moet leiden tot minder inbraken. Het betreft gereedschapsstukken als breekijzers, mokers, beitels en grote maat schroefdraaiers.

De politie komt regelmatig langs bij bouwmarkten om de camerabeelden van de aankoop van dergelijke gereedschap te bekijken. Kopers worden met bewakingscamera’s gefilmd waarvan de beelden worden opgeslagen. Ook kan er in het verkoopsysteem van de bouwmarkt gekeken worden of er aanvullende informatie is opgeslagen die de agent herkent van meer of minder bekende inbrekers. De politie kijkt de beelden na op de haar bekende, actieve criminelen die inbraken en ramkraken plegen. Die criminelen weet de politie bij naam en toenaam en die worden benaderd.

Traditioneel gezien neemt tijdens de donkere herfst- en wintermaanden het aantal woninginbraken toe. Daarom intensiveert de politie haar inspanningen op het gebied van woninginbraken in deze periode. Naast de actie met de bouwmarkten, zal de politie plaatselijk meer surveilleren, preventieve acties houden, bekende inbrekers extra in de gaten te houden en extra energie steken in het opsporen van daders.

Veertien bouwmarkten in Ede, Wageningen, Barneveld en Veenendaal doen mee. De winkels gaan zelf ook extra letten op de verkoop van verdacht gereedschap zoals ook onder meer beitels en mokers.

Wie niet bekendstaat als crimineel heeft niets te vrezen, zegt de politie. „Uiteraard mag iedereen gereedschap kopen. Van kopers die niet bij ons bekend zijn, hebben we ook geen naam en toenaam. We kijken alleen of we bekende inbrekers of ramkrakers zien.”

De politie in Ede hoopt landelijk navolging te krijgen. Het College Bescherming Persoonsgegevens CBP moet de afspraken nog bestuderen.