Kamervragen over risico’s beveiligingspersoneel Schiphol tamara 27 June 2015

Kamervragen over risico’s beveiligingspersoneel Schiphol

Leestijd: < 1 minuut

De nieuwe beveiliging van Schiphol zou leiden tot gevaarlijke situaties, overschrijdingen van de werktijden en agressie tegen personeel. De vele tientallen controlepunten aan de gates hebben plaatsgemaakt voor vijf grote centrale plaatsen waar passagiers door de beveiliging moeten. Dit zou voor een snellere doorstroming moeten zorgen. Maar tot nu toe lijkt het nieuwe systeem het alleen maar te vertragen.

Tweede Kamerleden Sadet Karabulut (SP), John Kerstens (PvdA) en Linda Voortman (GroenLinks) vragen nu minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in gesprek te gaan met Schiphol. De Kamerleden vinden dat de toename van het aantal passagiers en de scherpere EU-regels voor controle op handbagage niet strookt met de afname van twintig procent van het aantal uren bij de uitgave van de tender.

Veel overtredingen van cao en slechte arbeidsomstandigheden gemeld

De afgelopen dagen zijn bij vakbond FNV Beveiliging veel overtredingen van cao en slechte arbeidsomstandigheden gemeld met betrekking tot nieuwe centrale security op Schiphol. Beveiligers worden door de werkdruk vermoeid, zijn minder alert en worden hierdoor ziek.

De directies en Schiphol hebben eerder toegezegd dat de cao, behoudens incidenten nagekomen zal worden. De Kamerleden willen nu van de minister weten wat hij vindt van berichten over slechte arbeidsomstandigheden en overtreding van cao-afspraken zoals het opnieuw veelvuldig overschrijden van de sta- en rusttijden van beveiligers.

 

Bron: beveiligingnieuws.nl