Kalverstraat Amsterdam te druk bezocht tamara 6 September 2014

Kalverstraat Amsterdam te druk bezocht

Leestijd: < 1 minuut

De Kalverstraat in Amsterdam wordt te druk bezocht. Wanneer het nog drukker wordt, zal de straat zijn aantrekkingskracht op de winkelende consument verliezen. Afgelopen jaar steeg het bezoekersaantal naar een recordhoogte, meldt dagblad Parool.

Volgens tellingen van Locatus, dat onder meer winkelgebieden in kaart brengt, bezochten op een gemiddelde zaterdag dit jaar meer dan 73.000 mensen de Kalverstraat. In 2013 was dit nog 62.000, het jaar daarvoor stopte de teller iets boven de 50.000. Ook de Leidsestraat werd flink drukker: de afgelopen jaren telde Locatus steeds tussen de veertig- en vijftigduizend passanten, dit jaar kwam de straat tot bijna zestigduizend.

De Kalverstraat neemt in een onderzoek naar drukte in Europese winkelstraten de dertiende plaats in. Het drukst is de Zeil in Frankfurt, waar op een gemiddelde zaterdag meer dan 135.000 mensen passeren.

Gevaarlijk druk
Tegelijk zijn er gevaren verbonden aan de groei, zegt onderzoeker Gertjan Slob. ‘Het maximum is bereikt voor de Kalverstraat, daar kan er op sommige momenten gewoon niemand meer bij. Als het te druk wordt kan zich dat tegen de straat gaan keren. Je ziet nu al dat de extra groei van de laatste jaren niet een evenredige omzetgroei heeft meegebracht. Je kunt op bepaalde tijden gewoon niet meer rustig kijken naar wat je zou willen kopen.’

Bron: Parool