Inbrekers zijn vooral actief in buitengebieden steden tamara 18 June 2015

Inbrekers zijn vooral actief in buitengebieden steden

Leestijd: 2 minuten

Inbrekers zijn voornamelijk actief in buitengebieden van grote steden. Het gaat om postcodes buiten het centrum met minder dan vijfhonderd huishoudens. Daarentegen is het percentage woninginbraken in de dunbevolkte gebieden buiten de grenzen van de stad weer erg laag. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl naar inbraakgegevens van de politie in de periode juni 2014 tot en met mei 2015.

Volgens Evert Jansen van de Stichting Veiligheid en Preventie is er meer sociale controle in de dorpen. “In de dorpen zijn mensen nog alert naar elkaar. Ze spreken elkaar aan als je een ladder buiten laat staan, of als een vreemd persoon achter het huis loopt.”

Jonge gezinnen

Ook de politie bevestigt die verklaring. “Inbrekers willen vaak snel bij uitgangswegen zitten. Dat is nu eenmaal makkelijker in buitenwijken, je bent zo weg”, zegt een woordvoerster van de politie.

“In buitengebieden rondom grote steden wonen vaak jonge gezinnen met tweeverdieners; die zijn overdag dus niet thuis en daarom aantrekkelijk voor inbrekers.”

De maatregelen om woninginbraak te voorkomen zijn volgens de politie vrij eenvoudig. “Goede sloten en goede verlichting. Ook vergeten veel mensen de schuur in de achtertuin op slot te doen. Daar staan juist vaak de hulpmiddelen in om binnen te komen, zoals een ladder of vuilnisbakken.”

Ook gebruikt de politie naar eigen zeggen de inbraakgegevens om zogenoemde ‘hot spots’ te herkennen.

Blaricum en Laren

In een jaar tijd werden 46.212 woninginbraken gepleegd. Dat komt neer op één woninginbraak voor elke 164 huishoudens (0,61 procent) in Nederland. Daarnaast zijn er ook 13.904 pogingen tot woninginbraak gedaan.

In de vermogende gemeenten Blaricum en Laren worden de meeste inbraken per honderd huishoudens gepleegd. Bij respectievelijk 1,80 en 1,77 procent van de woningen is ingebroken.

De gemeente Zandvoort heeft daarnaast ook een hoog percentage inbraken in de voorgaande twaalf maanden gehad. In 1,26 procent van de huishoudens is een inbraak gepleegd.

 

Bron: Nu.nl